Hlavní obsah

Menšinový vlastník IZIP chce zvrátit verdikt VZP o konci smluv

Menšinový vlastník společnosti IZIP se pokouší zvrátit rozhodnutí správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) o vypovězení smluv na projekt elektronických zdravotních knížek. Právní zástupce švýcarské společnosti eHI eHealth International Thomas Ladner řekl, že do konce září povedou "přátelské debaty" a budou předkládat argumenty. Pokud neuspějí, zváží právní kroky.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

ilustrační foto

Článek

Na ukončení projektu se dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS) po kritice jeho neprůhlednosti. Za téměř dvě miliardy korun prý občanům nic nepřinesl. Správní rada VZP pak uložila řediteli VZP Pavlu Horákovi, aby k 30. červnu smlouvy vypověděl. Výpovědi byly podány, vyprší 31. prosince. Podle právníků lze výpovědi zrušit i v poslední den jejich platnosti, takže by vůbec neskončily.

"Nemohu vyloučit arbitráž, ale věřím v sílu racionálních argumentů. VZP vložila do projektu za deset let 1,5 miliardy bez DPH. Když podpoří plošné využití, ušetří české zdravotnictví každý rok dvě miliardy," řekl Ladner.

Člen správní rady Boris Šťastný (ODS) změnu rozhodnutí správní rady nepřipouští. Řekl, že je překvapen existencí Ladnera, se správní radou se dosud nesetkal, viděl od něj prý jen dopis, že vypovězení smluv bylo nezákonné. Do vlastnické struktury nenechal Ladner nahlédnout.

"Jakékoli argumenty vzkazované přes média jsou nedůvěryhodné. Správní rada rozhodovala o vypovězení smluv na základě postoje pana premiéra i toho, že společnost vystupuje netransparentně a nedůvěryhodně," vysvětlil. Odmítl vyhrožování arbitrážemi i předkládaná čísla. "Chtějí jen další peníze z veřejných prostředků a já jsem přesvědčen, že není možné už jim dát ani korunu," řekl Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám