Hlavní obsah

Méně plastu v přírodě? Pomoci by mohly zálohy na PET láhve

– Praha

Přestože Česká republika patří v třídění plastu k evropské špičce, spousta tohoto materiálu dál končí na skládkách či ve volné přírodě. Jednou z cest, jak skóre zlepšit, by mohly být vratné zálohy na PET láhve. O jejich zavedení uvažuje společnost Karlovarské minerální vody.

Foto: Novinky

Češi se řadí v recyklaci plastů k evropským špičkám, ale nestačí to.

Článek

Zástupci Karlovarských minerálních vod, Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) a Institutu Cirkulární Ekonomiky (INCIEN) v úterý na společné tiskové konferenci uvedli, že chtějí hledat možnosti, jak zlepšit sběr PET láhví.

Podle nich je současný systém třídění a recyklace plastových odpadů v Česku dobrý, nicméně již narazil na své limity a je třeba navrhovat další řešení.

„Češi jsou v Evropě jedni z nejlepších v třídění odpadu, přesto ve žlutých kontejnerech končí z deseti PET nápojových obalů uvedených na trh přibližně jen sedm, které dále směřují k dotřídění a recyklaci,” uvedla ředitelka INCIEN Soňa Jonášová.

Podle ní bylo za poslední léta uvedeno na trh 55 tisíc tun PET lahví, přičemž zhruba 16 tisíc tun skončilo na skládkách.

Více plastu než ryb?

Jedním z řešení problému by mohlo být zálohování plastových láhví. Podle Jonášové se osvědčilo v jiných zemích. „Výzkumy ukazují, že právě díky němu dosáhly země jako Švédsko, Německo a další členské státy Evropské unie až 98 procent míry zpětného odběru nápojových PET lahví,” podotkla.

Ředitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale se k výši zvažované zálohy nevyjádřil, podle něj je záměr teprve na počátku. Řekl pouze, že podle zkušeností ze západních zemí musí být záloha významná, v Evropě to bývá mezi 20 a 30 eurocenty (v přepočtu cca 5 až 8 korun).

„Výhodou zálohového systému je to, že dostaneme zpátky kvalitní, čistý materiál, připravený k recyklaci,“ řekl.

Evropská komise minulý týden varovala, že plasty tvoří 85 procent odpadů na pobřeží. Pokud se nezmění nakládání s nimi, bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám