Hlavní obsah

Mejstřík: Filip opakovaně lhal o spolupráci s StB

PRAHA

Senátor Martin Mejstřík se před senátními volbami opět pustil do předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Podle senátora se komunistický šéf dopustil lži o své spolupráci se Státní bezpečností (StB).

Článek

Podle Mejstříka to dokládají akce s názvem Lora a Konto, na nichž se Filip podle dokumentů komunistické tajné policie aktivně podílel. Tyto materiály z archivu Úřadu pro zahraniční styky a informace senátor představil novinářům.

Filip tvrdí, že s StB nespolupracoval vědomě. Odvolává se na rozsudek z roku 1992, podle něhož podepsal spolupráci "s československou zpravodajskou službou". V červenci v Hospodářských novinách tvrdil, že dostával informace, které mu umožňovaly "lépe řídit nákup surovin ze zahraničí". Předával pak podle svých slov "informace z obchodního styku". "Když jsem byl v zahraničí, tak po mě pouze chtěli, abych prezentoval náš podnik jako ten nejlepší," uvedl také.

Podle archivních dokumentů měl Filip v rámci akce Lora zlákat ke spolupráci s StB spolumajitelku nočního podniku Cabaret Carussel v německém Waiblingenu poblíž Stuttgartu, který navštěvovali vojáci z nedaleké americké vojenské základny. Spolumajitelka Jarmila Vidláková, provdaná Wiesmannová, byla zubní lékařkou, před odchodem do Německa pracovala v Jindřichově Hradci s Filipovou manželkou, uvedl Mejstřík.

Lora, tedy Wiesmannová, se podle StB jevila "jako vhodný typ k dalšímu rozpracování s perspektivou jejího získání pro funkci poziční agentury proti hlavnímu nepříteli", citoval senátor z materiálů z let 1985 až 1987.

Filip prý měl prsty i v akci Konto

Předseda KSČM podle senátora způsobil i to, že v letech 1986 až 1989 vedla StB svazek pod heslem Konto na Evu Vlasákovou z podniku zahraničního obchodu Merkuria, která se zabývala vývozem nádobí. Nařkl ji, že propaguje německou firmu před tuzemskými a chce emigrovat, uvedl Mejstřík. StB podezírala Vlasákovou ze zneužívání obchodní činnosti k vlastnímu obohacování a založení bankovního konta v zahraničí.

Vlasáková novinářům řekla, že nařčení bylo nesmyslné a kontrola nic z toho se neprokázalo. "To, co on (Filip) píše, jsou absolutní bludy a nesmysly," uvedla. O trestním oznámení na Filipa kvůli křivému obvinění neuvažuje, kauza je už pro ni uzavřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám