Hlavní obsah

Medvěd na Valašsku si hraje s pronásledovateli na schovávanou

Právo, Jiří Růžička
Vsetínsko

Medvěd, který na Vsetínsku roztrhal asi třicet ovcí, kozy, králíka a rozbořil včelí úly, motá hlavu svým pronásledovatelům. Byl sice ve středu vidět, ale jinak po sobě v posledních dnech nezanechává moc stop. Ochranáři proto váhají, kam přemístit odchytovou klec.

Foto: Pavel Košíček

Archivní snímek medvěda

Článek

Pozitivní je, že nejsou po šelmě hlášeny žádné nové škody. „Alespoň nám žádné škody nikdo nehlásil, ani od policie takové zprávy nemáme,“ řekl Právu Michal Bojda z olomouckého hnutí Duha, který spolu s dalšími ochranáři sleduje výskyt medvěda v terénu na Valašsku.

„Ověřujeme informace o výskytu medvěda, naposledy byl spatřen ve středu kolem poledne u obce Hutisko-Solanec. Další svědectví naznačují, že se pohybuje po celém hřebenu Vsetínských vrchů, to je zalesněný terén a je tam minimální šance, že ho někdo uvidí. Bohužel je sucho, takže stop se moc nenachází. Jsme v kontaktu i s myslivci, jestli náhodou jeho pohyb nezachytily jejich fotopasti,“ popsal monitoring pohybu medvěda Michal Bojda.

Přesun klece

Ochranáři zatím nenaplánovali přesun klece, která je i s návnadou jablek a medu políčena na blíže nespecifikovaném místě, kde se medvěd dříve pohyboval.

„Budeme ji stěhovat, ale nejdříve musíme mít přesněji zmapován výskyt šelmy. Nemá smysl ji stěhovat jen tak z místa na místo,“ uvedl Bojda.

Pomoci by měly i čtyři fotopasti, které pro zjišťování pohybu hledaného zvířete poskytl Zlínský kraj.

Souběžně s odchytem připravují ochranáři uspání medvěda. O zvíře minulý týden projevila zájem zoologická zahrada v Belgii. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám