Hlavní obsah

Medard přinese déšť, o víkendu přijdou opět tropy

Novinky, kre
Praha

Zatímco uplynulý víkend byl teplotně silně nad průměrem, v tomto týdnu se počasí vrátí do běžného průměru. Meteorologové očekávají velké teplotní rozdíly mezi západem a východem České republiky. První polovina týdne bude deštivá, ale od čtvrtka budou teploty stoupat a o víkendu přijdou opět tropy, informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak praví pranostika - Medardova kápě, čtyřicet dní kape. V první polovině týdne bude na území Česka převládat kvůli studené vlnící se frontě déšť. Až do středy očekávají meteorologové obrovské teplotní rozdíly mezi západem a východem České republiky.

Zatímco v pondělí bude na západě okolo 14 stupňů, na východě vystoupá rtuť teploměru až k 29 stupňům. V Praze bude okolo 20 stupňů. „Na západě bude odpoledne pršet, na Moravě a ve Slezsku bude oblačno až polojasno, místy dešťové přeháňky a nejsou vyloučené ani bouřky,“ uvedla Honsová.

Noc na úterý proprší, dešťové přeháňky budou ustávat až odpoledne. „Dojde k ochlazení, v Čechách budou odpolední maxima mezi 13 a 17 stupni, na Moravě a ve Slezsku mezi 18 a 22 stupni,“ doplňuje Honsová. Na východě bude zatažená obloha s deštěm, na západě oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami.

Teploty porostou

„Ve středu přijde celkové ubývání oblačnosti, bude oblačno až polojasno, dešťové přeháňky očekáváme jen v horských oblastech,“ řekla meteoroložka. Ranní minimum bude mezi 10 a šesti stupni, odpoledne se budou teploty pohybovat mezi 19 a 23 stupni v Čechách, 22 až 26 stupňů bude na Moravě a ve Slezsku.

„Od čtvrtka očekáváme teplé jihozápadní až jižní proudění, bude polojasno,“ uvedla Honsová. Teploty v Čechách budou mezi 24 a 28 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku až 30 stupňů. V pátek bude jasno a začnou se stírat teplotní rozdíly, teploměr ukáže 26 až 30 stupňů.

O víkendu přijdou opět tropické teploty, a to mezi 27 a 31 stupni. Nejsou ovšem vyloučené bouřky, a to právě kvůli vysokým teplotám.

„Počasí se bude celý týden měnit, ale na území Česka to není nic neobvyklého, pokles o 10 stupňů je naprosto běžný,“ uzavírá meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám