Hlavní obsah

Maturity nejdříve 21 dnů po otevření škol, nebo vůbec, schválila vláda

Novinky, ren, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maturitní zkoušky by měly být nejdřív 21 dnů po znovuotevření škol, nebo by maturitní vysvědčení mohly nahradit výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy. V pondělí to na návrh ministra školství Roberta Plagy schválila vláda. V úterý by měla návrh ještě schvalovat Sněmovna.

Foto: ČTK

Robert Plaga

Článek

Maturitní zkoušky by měly proběhnout nejdříve 21 dnů po znovuotevření středních škol. Ze společné části maturity se vypustí písemná část z českého a cizího jazyka.

Pokud se školy neotevřou do začátku června, maturitní zkoušky by se vůbec nemusely konat.

Přehledně: Jaká opatření vláda prodloužila

Koronavirus

„U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června 2020. Pokud ano, budou maturity probíhat sice ve zjednodušené, ale obdobné podobě jako každý rok. Pro případ, že se školy do 1. června 2020 neotevřou, obsahuje návrh v zájmu jistoty maturantů náhradní řešení,” uvedl již v pondělí ráno ministr školství.

Scio testy, které doplňují přijímačky na VŠ, se posunou o měsíc

Věda a školy

Maturitní vysvědčení by potom studenti získali podle průměru z předchozích tří pololetních vysvědčení. „Kdyby byl student neúspěšný v nějakém předmětu, tak by musel být před komisí přezkoušen,“ upozornil Plaga.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Tento návrh také nepočítá s prodlužením školního roku do letních prázdnin. „Žádný ze scénářů nepočítá s tím, že dojde ke krácení letních prázdnin,” konstatoval v pondělí Plaga.

Návrh teď poputuje ke schálení do Poslanecké sněmovny. Vyjádřit by se k němu měli poslanci na mimořádné úterní schůzi. Podepsat ho pak musí ještě prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám