Hlavní obsah

Maturitní vysvědčení se budou přepisovat ve velkém

Právo, Jiří Mach

Centrum pro přípravu maturit (Cermat) zatím zpracovalo jen pár odvolání studentů, kterým se nelíbilo hodnocení jejich slohové práce, ale první přezkumy už signalizují, že se budou přepisovat maturitní vysvědčení ve velkém.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

Premiant nymburského gymnázia se hodně divil, když před časem zjistil, že u maturity propadl, protože nezvládl slohovou práci z češtiny. Hodnotitel vyškolený Cermatem mu udělil nula bodů. Mladík ale dal na rady ze svého okolí, podle nichž byla práce na úrovni, a podal odvolání. Nyní se mu vrátilo s uznáním, že sloh zvládl a může tedy dostat maturitní vysvědčení.

„Žák byl hodnocen nula body, protože se prý odchýlil od zadaného útvaru. Podle standardního postupu Cermatu ti, kdo se odchýlí, budou mít nula bodů a prostě mají smůlu,“ přiblížil ředitel nymburského gymnázia a šéf Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

Student si podle něj vybral jako útvar motivační dopis. Hodnotitel však dospěl k závěru, že se nejedná o motivační dopis, ale spíše o životopis. Učitelé ze školy se shodli, že student se od zadání neodchýlil a že životopisné prvky se v útvaru objevily zcela přirozeně.

Chybí oponentura

V Cermatu, který odvolání přezkoumává, uznali, že hodnotitel se spletl, a argumenty přijali. K nule tak přibyly další body i v rámci jiných kritérií a student tedy může dostat maturitní vysvědčení.

„Tento moment neobjektivity, kdy jeden hodnotitel řekne ano, a druhý ne, je nutné z maturity odstranit,“ zdůraznil Kuhn, kterého si ministr školství Petr Fiala vybral do 14členné komise, která má zhodnotit první dva ročníky maturit a navrhnout změny.

Nymburský student ale ještě nemá vyhráno, protože nyní bude záviset na rychlosti, s jakou dostane opravené maturitní vysvědčení a na vstřícnosti vysokých škol. Ne všechny totiž vzaly v potaz, že studenti kvůli problémům nemohou dodat včas maturitní vysvědčení, které je jedinou zákonnou podmínkou pro přijetí k VŠ studiu.

„Doufám, že to Cermat stihne všechno včas vyřídit a že to vyjde i u ostatních žáků. Je to složité pro ty mladé lidi,“ dodal Kuhn.

Odvolání podalo 10krát více studentů než loni

Kvůli pochybnostem kolem hodnocení státní zkoušky ze slohu podalo zatím odvolání 4237 maturantů, tedy desetkrát více než loni. Cermat si stojí za tím, že užívaná metodika je objektivní postup pro hodnocení slohu, pouze připustil, že někteří hodnotitelé se dopustili chyb.

Skandál se slohy však přiměl ministra k odvolání ředitele Cermatu Pavla Zeleného. Jeho nástupce Jiří Zíka pak naznačil, že na vině je právní paskvil.

Podle něj totiž loni vypadla ze zákona povinnost oponentního posudku, tedy že by každý sloh známkovali dva na sobě nezávislí hodnotitelé. Stalo se tak proto, že před rokem hodnotili slohy učitelé na jednotlivých školách a nebyl zájem jim přidělávat práci. Jenže letos, kdy hodnocení začal provádět Cermat, už oponentní prvek do zákona nikdo nevrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám