Hlavní obsah

Maturanti se cítí podvedeni, na vysvědčení budou i známky z nepovinných předmětů

Právo, map

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský řeší stížnost maturantů, kterým se nelíbí, že se na jejich vysvědčení objeví i případné špatné známky z nepovinných předmětů státní maturity. Původně ministerstvo slibovalo, že tomu tak nebude, když se studenti loni v září k novým zkouškám dospělosti přihlašovali.

Foto: Martin Polák, Právo

Článek

Povinně studenti maturují z českého jazyka, poté z matematiky nebo cizího jazyka. Mohou si rovněž zvolit dvě úrovně obtížnosti zkoušek: základní a vyšší. Mnoho maturantů využilo nabízené možnosti, zvolili si například u češtiny základní verzi obtížnosti a nepovinně se rozhodli vyzkoušet i češtinu ve vyšší úrovni.

Pokud u nepovinné verze budou mít horší známku, nebo dokonce neuspějí, na jejich vysvědčení se objeví vzdor slibům ministerstva, byť do oficiálních maturit se nezapočítává.

Školství: Za chybu se omlouváme

Ombudsman se s žádostí o nápravu obrátil v polovině dubna na ministra školství Josefa Dobeše (VV). Podle ochránce veřejných práv by studenti měli mít možnost z nepovinných zkoušek odstoupit.

To ale podle Pavla Zeleného, ředitele Centra pro přípravu maturit, nejde. Přestože ombudsman žádal o rychlejší vyřízení žádosti s ohledem na start státních maturit, žádné oficiální stanovisko od ministerstva nedostal.

Dobeš ČRo řekl, že nic měnit nehodlá. „Ano, hodnocení z nepovinných předmětů se na vysvědčení objeví,“ potvrdila včera Právu mluvčí školství Lucie Kubovičová. Podle ní změnu přinesla nová maturitní vyhláška.

Podle Zeleného v rámci připomínkového řízení k vyhlášce došlo k tomu, že si letos v únoru legislativní rada vlády prosadila uvádění i nepovinných předmětů na vysvědčení. „Za tuto, byť nechtěnou, chybu se všem omlouváme,“ řekl Zelený s tím, že výsledek nepovinné zkoušky se do průměru nepočítá.

Reklama

Související články

U maturit zaskočil studenty důraz na dialog

Někdy až příliš obecné otázky, ale především důraz na mluvený dialog a způsob vyjadřování zaskočily v pondělí některé studenty Biskupského gymnázia v Českých...

Výběr článků

Načítám