Hlavní obsah

Matka exšéfa pražského dopravního podniku koupila neprůhledně vilu

– Praha

Matka bývalého ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka Marie Nováková získala podle Hospodářských novin neprůhledným způsobem vilu v pražských Dejvicích. Koupila ji na podzim roku 2010 přes firmu Future Earnings s kyperskými vlastníky, kterou zastupoval David Michal z advokátní kanceláře Šachta & Partners.

Článek

Kancelář zastupuje také lobbistu Ivo Rittiga, který podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci inkasoval provize z podezřelých zakázek pražského dopravního podniku. Nováková jakékoli souvislosti odmítá.

„Znám pana Šachtu asi 20 i více let. To, že dělali něco pro dopravní podnik a že tam byl zrovna můj syn, to je sice pravda, ale s tím já nemám nic společného,“ uvedla Nováková, spolumajitelka několika realitních kanceláří.

Za jakou cenu vilu koupila, nejde podle HN dohledat. Dům je totiž psaný na Future Earnings a tu Nováková získala za 200 000 korun. Tvrdí však, že to nebyla konečná cena a že peníze za dům zatím splácí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Martin Dvořák vedl pražský dopravní podnik od jara 2007 do loňského prosince. To, že by transakce souvisela s ním či zakázkami dopravního podniku, odmítá a považuje za absurdní.

Po zveřejnění informací v médiích se ozvala i jeho matka. „Důrazně odmítám, aby jakékoliv podnikatelské a investiční aktivity mé osoby byly uměle spojovány s činností DPP nebo jiných městských a státních firem. Tyto spekulace považuji za účelové a vykonstruované a jejich jediným cílem je poškození mého syna a potažmo mé osoby,“ ohradila se Nováková.

Všichni v jednom domě

Česká televize loni na podzim uvedla, že kontrakt mezi společností Neograph a dopravním podnikem na tisk jízdenek zprostředkovala firma Cokeville Asset Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech, která za tuto službu získávala 17 haléřů z každé jízdenky. Za firmu jednal právník Peter Kmeť, který sídlí na stejné adrese jako Šachtovi advokáti.

Podle Nadačního fondu proti korupci se navíc peníze vyváděné z pražského dopravního podniku na Britské Panenské ostrovy vracely přes advokátní společnost Šachta & Partners zpět do České republiky k lidem napojeným na dopravní podnik. Advokátní kancelář se proti tomuto tvrzení ohradila.

Pražský dopravní podnik je největší městskou firmou, ročně dostává na provoz z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Má přes 10 000 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám