Hlavní obsah

Máte něco s albánskou mafií? ptal se Kalousek Babiše při jednání o hazardu

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Vládní novela o vyšším zdanění hazardu, která by měla platit od příštího roku, způsobí podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska růst nelegálního loterijního průmyslu. „Má pan ministr něco s albánskou mafií, která u nás nelegální hazard provozuje?” ptal se ve Sněmovně Kalousek směrem k ministru financí Andreji Babišovi.

Foto: Jan Handrejch , Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (vlevo) s ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. (ilustrační foto)

Článek

Vládní novela počítá se dvěma sazbami – 23 procent pro loterie a 28 pro automaty – místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit poplatek za každý hrací automat z 55 na 80 korun. To však podle místopředsedy rozpočtového výboru Kalouska přesune legální hazard do nelegálního.

„Podpořím to s trpkým vědomím, že je to podpora nelegálního hazardu. Chtěl bych se zeptat, zda si je toho pan ministr vědom a zda je pravda, že má něco s albánskou mafií, která u nás nelegální hazard provozuje,“ ptal se Kalousek.

„Byly na mě objednány čtyři vraždy a albánská mafie mi chtěla vykrást barák, měl jsem kolem domu policii,“ kontroval Babiš.

Dodal, že je dojemné, jak ve Sněmovně vystupují „matadoři politiky“. „Bavíme se o novele zákona 1990, takže nevím, co jste dělali těch 25 let proti hazardu. Ale od roku 1990 nemáme zákon, který by reguloval hazard a něco s tím dělal. Že je hazard mocný a je tam lobbing, to víme,“ prohlásil šéf ANO.

Dvě miliardy lepší než nic

Opozice vládní novele také vytýkala, že nijak proti hazardu nebojuje, ale počítá jen s penězi do rozpočtu. „Jak návrh zákona souvisí s plánem vlády snižovat hazard, když tohle je jenom o penězích?“ ptal se šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Rozhodně není pravda, že tento návrh je bojem s hazardem,“ přidal se Kalousek.

Ministr financí Babiš přiznal, že jde opravdu jenom o peníze. „Ano, je to o penězích. Chtěli jsme využít tento rok. Dvě miliardy jsou lepší než nic,“ hájil Babiš. Z vyššího zdanění by totiž mělo do státní kasy přitéci více než dvě miliardy korun. Rozpočtový výbor nakonec jednomyslně vládní návrh podpořil.

Komplexní vládní návrh

Kromě právě projednávaného vládního návrhu leží ve Sněmovně úplně nový návrh o hazardu. Tento „velký“ komplexní zákon počítá s regulací hazardu a se třemi daňovými sazbami ve výši 25, 30 a 35 procent.

Nestihne se však projednat tak, aby platil od příštího roku. Proto vláda připravila nový návrh, který zvyšuje daně dvěma sazbami a měl by platit od roku 2016. Projednat by se měl zrychleně – zákonodárci by ho měli přijmout do konce listopadu.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Koalice chtěla původně vyšší zdanění hazardu pro příští rok vyřešit poslaneckou novelou Jana Volného (ANO), která navrhovala jednotnou sazbu 25 procent. Tento poslanecký návrh se však opozici podařilo po obstrukcích zablokovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám