Hlavní obsah

Marže u léků bude od srpna s rostoucí cenou klesat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od srpna začne u léků platit v České republice klesající marže, což znamená, že se bude obchodní přirážka s rostoucí cenou snižovat. Ministerstvo financí v pátek vydalo výměr, který degresivní marži stanoví. Zavádí sedm cenových pásem, v nichž budou platit rozdílné marže. U léků do 150 korun bude obchodní přirážka činit 33 procent, u preparátů nad 5000 korun deset procent.

Článek

Marže se od ledna na návrh ministra zdravotnictví Davida Ratha snížila z 32 na 29 procent. Cílem bylo ušetřit na výdajích za léky. Podle České lékárnické komory tento krok ale existenčně ohrožuje až čtvrtinu z 2200 lékáren, hlavně prý malé venkovské.

Na klesající marži se shodli ministři zdravotnictví a financí se zástupci grémia majitelů lékáren. Lékárnická komora k jednáním přizvána nebyla. Proti Rathovým rozhodnutím již dříve ostře vystupovala. Po degresivní obchodní přirážce ale delší dobu volala. Grémium majitelů lékáren považuje dohodu jen za východisko pro další postup. V budoucnu by marže mohla být podle jeho zástupců strmější.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath se s lékárníky dohodl na změně marží

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) částečně ustoupil tlaku lékárníků, které si znepřátelil, když na začátku roku snížil obchodní přirážku na léky z 33...

Výběr článků

Načítám