Hlavní obsah

Martine a Katko, spím s čistým svědomí, píše zeleným Zubová

Právo, Oldřich Danda

Zelené i po týdnu drásá prezidentská volba. Spor kvůli absenci poslankyně Olgy Zubové na Hradě zůstává nevyřešen. Někteří zelení radí: nechme to být, veřejný spor nám ubližuje. Jenže na nedělním jednání republikové rady bude kvůli nemoci chybět klíčová postava, její předsedkyně Zubová.

Článek

Z obou stran zaznělo už tolik ostrých slov, že je otázka, zda se tento příkop podaří zasypat pouhým mlčením. Zubová sice přímo nemohla za vítězství Václava Klause a porážku Jana Švejnara, ale svou absencí na Hradě rozčílila šéfa Martina Bursíka a předsedkyni poslanců Kateřinu Jacques. Naopak svým dvěma kolegům vyčetla neustálé podezírání.

Zubová si psala se straníky den po zvolení Václava Klause, tedy minulou sobotu. „Dodatečně se dozvídám, co všechno podnikli M. Bursík a K. Jacques pro to, aby mě dopravili na Hrad. To není smrt bobra pro záchranu stromu, to je něco horšího. Nedůvěra a podezírání. Vítězství za každou cenu i za cenu zdraví?“ napsala emotivně podle informací Práva poslankyně.

„Já, Martine a Katko, nejsem tak politicky zkušená jako vy dva, ale spím s čistým svědomím. Zkuste se na svět dívat trochu pozitivně, nepodezírejte, nespekulujte, nevymýšlejte a promiňte, že jsem byla tolik neprofesionální. Přeju vám, aby se vám v životě podařilo srovnat hodnoty jinak,“ uvedla Zubová.

Poděkuje Švejnarovi

Podle svých slov chce co nejdřív poděkovat Švejnarovi, neboť nechtěl její hlas za cenu zdraví.

Jak v neděli zareaguje republiková rada? „Budeme se snažit očistit nános určité špíny, který na paní poslankyni ulpěl, a budeme se snažit, aby se to nezvrtlo ve vnitrostranický boj pana předsedy Bursíka a Kateřiny Jacques s vnitrostranickou opozicí a také abychom se přes to co nejrychleji přenesli, protože to není téma,“ řekl v pátek Právu místopředseda rady Matěj Stropnický.

Místopředseda SZ Ondřej Liška si myslí, že by kauzu neměli více rozmazávat: „Ve chvíli, kdy je to tvrzení proti tvrzení, nemá smysl se tím nadále zaobírat. Je to věc minulosti.“

Když Zubová na Hrad minulý pátek nedorazila kvůli pooperačním komplikacím, Bursík i Jacques jí veřejně vyčetli, že nekomunikovala s vedením klubu. Podle první místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové svědčí Bursíkova reakce o nedůvěře uvnitř strany. Bursíka i Jacques vyzvala k omluvě Zubové.

„Jacques lže“

A jak to vidí Zubová? „Stačilo tak málo, abychom si všichni ten volební kolotoč ušetřili. Stačilo jen říct – ano, naše poslankyně je nemocná, stačilo, aby K. Jacques a M. Bursík řekli, to je osobní záležitost, nechceme to komentovat. Stejně tak to dělám já, když se mě novináři ptají na majetek M. Bursíka nebo na jeho vztah ke K. Jacques,“ napsala Zubová straníkům.

„Takhle se jen vyděsili mí příbuzní, známí a kamarádi, vynalézaví politici začali rozehrávat nemožné kombinace a zase jsme si sami dobrovolně vytvořili obrázek nejednotné strany,“ uvedla poslankyně.

Straníkům vysvětlovala, že její absence Švejnarovo nezvolení na Hrad nezpůsobila.

„Mým kandidátem číslo jedna by byl býval Jiří Dienstbier, čistě z osobních sympatií, ale Martin Bursík nám vysvětlil, že pro něj podporu nenajde, zatímco pro Jana Švejnara ano. Přijala jsem to vysvětlení a poté, co jsem poznala Švejnara osobně, jsem přesvědčená, že by to byl dobrý prezident,“ napsala Zubová.

Dodala, že měla za sebou operaci, která měla být původně malým ambulantním zákrokem, ale lékař zjistil, že bude třeba větší zákrok pod narkózou. Vyjádření Jacques do televize, že nemá informace, byla podle Zubové lež.

Čeká ji další operace

Před volbou se stav Zubové podle jejích slov zhoršil – krvácela, měla teplotu a křeče. „Protože jsem chtěla stůj co stůj jet na Hrad, vyhledala jsem pohotovost, abych se ubezpečila, že to není tak vážné. Lékař mi účast na volbě nezakázal, i když potvrdil prognózu pražských lékařů o další operaci,“ uvedla Zubová.

„Ráno jsem tedy jela, ale nedojela. Poté, co jsem na chvíli ztratila vědomí, mě manžel odvezl domů. Stačila jsem napsat SMS Kateřině a pak už se všemi komunikoval manžel. Martin Bursík řekl do médií, že načasování omluvy je neomluvitelné a poškozuje SZ. To se nedá načasovat, Martine,“ napomíná Bursíka Zubová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám