Hlavní obsah

Manažeři ČKA údajně vydělali na zániku agentury milióny

Generální ředitel a další dva manažeři zaniklé České konsolidační agentury (ČKA) vydělali při její likvidaci na odstupném milióny korun. Uvedla to televize Prima s tím, že zřejmě nebyl porušen zákon.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ministerstvo financí se podle Primy a České televize nyní snaží získat peníze zpět od bývalého generálního ředitele ČKA Zdeňka Čápa, který se po zániku agentury nechal zaměstnat na MF jako poradce. Na odstupné by tak nemusel mít nárok.

"Ministerstvo financí eviduje pohledávku přes pět miliónů korun za bývalým generálním ředitelem," řekl Primě Radek Šnábl, který na MF spravuje agendu zaniklé ČKA. "Máme za prokázané, že došlo k neoprávněnému vyplacení odstupného," doplnil. Podle České televize činilo Čápovo odstupné 5,5 miliónu Kč.

Vedle Čápa na zániku ČKA podle Primy vydělali manažeři Petr Goldman a Andrej Martínek. Když zjistili, že má agentura zaniknout, pětinásobně si zvýšili platy, ze kterých se později počítalo jejich odstupné. To mělo být ve výši osminásobku mzdy.

Manažeři dostali navíc odměnu milión

Navíc podle Primy každý z manažerů dostal od ministra financí Miroslava Kalouska odměnu více než milión korun. "Já se k té záležitosti vyjádřím na základě právního posouzení, o které jsem požádal," řekl Primě Kalousek.

Kolem ČKA se letos vynořily i jiné nesrovnalosti. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v březnu ve své zprávě uvedl, že agentura utratila v letech 2003 a 2004 za vánoční večírky téměř jeden milión korun. ČKA v předchozích letech podle NKÚ nešetřila ani na různých dárcích či školeních pro své zaměstnance, ačkoliv se blížilo datum jejího zániku.

ČKA zanikla na konci loňského roku a její agenda přešla na nově vzniklý odbor ministerstva financí. Agentura vznikla jako nástupce Konsolidační banky. Na starosti měla správu a prodej problematických aktiv převedených z bank a ostatních institucí. Federální Konsolidační banka fungovala od února 1991, česká Konsolidační agentura pak od ledna 1993 do srpna 2001. Následně se přetransformovala na ČKA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám