Hlavní obsah

Mám podezření, že novičok testovali na Zemanovi, reagoval europoslanec Zdechovský

Novinky, jas, ren
Aktualizováno

Zeman se stal advokátem ruských zájmů, chová se jako ruský agent, napomáhá jejich propagandě, jedná v rozporu s politikou vlády a poškozuje obraz ČR v zahraničí. Tak reagují čeští politici na slova prezidenta Miloše Zemana o údajné výrobě nervově paralytické látky novičok v ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

Článek

S nadsázkou reagoval na Zemanova slova lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. K Zemanově oznámení, že se v ČR vyráběl novičok, dodal: „Mám podezření, že ho na něm i testovali.”

„Pan prezident se stal postupně advokátem ruských zájmů. Nahrává ruským státním orgánům a ruskému ministerstvu zahraničí. Vůbec si nemyslím, že by takový výrok utvrzoval, že by britská premiérka lhala. Není to o nic opřeno. Nemá důkazy a hraje proruskou hru,“ řekl Novinkám lídr TOP 09 Jiří Pospíšil.

Reagoval tak i na slova mluvčí ruského ministerstva zahraničí, že Zemanovo tvrzení dokazuje lži britské premiérky. [celá zpráva]

Zeman se chová jako ruský agent

Předseda STAN Petr Gazdík Novinkám uvedl, že se prezident podle něj „chová jako ruský agent” a dodal, že si ze dvou vzájemně odporujících závěrů zpravodajských služeb vybral jen ten, „který se více hodí Kremlu“.

„Prezident Zeman svými výroky o novičoku v ČR zbytečně napomáhá ruské propagandě. Podobné výroky a „informace” neslouží zájmům ČR ani naší bezpečnosti,” uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Na tom, že prezident jedná v rozporu s jednáním vlády, a poškozuje tak její obraz především v zahraničí, se politici shodují.

Hamáček: Spojitost útoku s ČR se tím nedokazuje

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že tvrzení Zemana nijak nedokazuje spojení s útokem na agenta Skripala ve Velké Británii. „V tomto případě se jednalo o látku podobnou, nikoli identickou látce, která byla použitá k atentátu v Salisbury, tudíž ČR nemůže být jakkoli zmiňována jako země, odkud by použitá chemikálie měla pocházet,” sdělil Hamáček.

„Miloš Zeman je na roztrhání. Čínští investoři ho mají na dobré vazby na Kreml. Rusové ho mají na svou lživou propagandu. My ho máme na permanentní ostudu,” glosoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Ještěže Rusové toho Zemana mají. Kdo by jim tu jednotu EU rozbíjel,” položil si otázku další z europoslanců Pavel Telička.

„Zemanovy výroky ke kauze novičok - je to způsob, jak se zavděčit svým východním přátelům, nebo jen politická a rétorická neobratnost? Myslím, že všichni už bohužel tušíme...,” odtušil senátor Václav Hampl.

Filip: Výrok Zemana je v pořádku, odpověděl občanům

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je výrok v pořádku. „Odpověděl občanům na otázku, kterou často pokládali. Zda nemůže nějaká otravná látka pocházet z ČR. Odpověděl, že nemůže, protože i když u nás byla zkoušená, byla zlikvidovaná, a to je důležité,” napsal Novinkám Filip.

To, že se v Česku novičok vyráběl, je podle lídra SPD Tomia Okamury logické a prezident svým tvrzením jen splnil své poslání. „ČR má jednu z nejvyspělejších jednotek a systémů protichemické obrany a bylo by spíš podivné, kdyby naši specialisté novičoky nevyráběli a netestovali možnosti obrany vůči nim,“ napsal Novinkám Okamura.

Bylo by podle něj klamavé tvrdit, že nervový plyn vyrábí pouze Rusko. „Pokud prezident tuto lež zpochybnil, jednal v duchu svého prezidentského poslání,“ doplnil šéf SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám