Hlavní obsah

Malujeme, kupujeme matrace, odrážel Chovanec kritiku za detenční zařízení pro migranty

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podmínky v českých detenčních zařízení se lepší. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to prohlásil v úterý ve Sněmovně po schůzce s ombudsmankou Annou Šabatovou. Ta podmínky v zadržovacích centrech pro uprchlíky ostře kritizovala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Zařízení se mění v čase. Postupně zlepšujeme podmínky, které tam jsou. Budova B byla nově vymalována a je tedy připravena pro matky s dětmi a rodiny. Jsou tam nové matrace,“ uvedl Chovanec k výtkám souvisejícím se zařízením pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku. Zvýšil se podle něj také počet sociálních pracovníků.

Asi hodinovou schůzku s ombudsmankou komentoval Chovanec se slovy, že se ne ve všem shodnou, ale chtějí spolupracovat. Rozdílný názor mají například na přítomnost bezpečnostní služby v areálech.

Šabatová už minulý týden vnitru vyčítala, že podmínky pro děti v detenčních zařízeních jsou horší než ve vězení. [celá zpráva]

Po úterním setkání Šabatová řekla ČTK, že nastal výrazný posun. Chovanec podle ní přislíbil, že dojde k posílení kvalifikovaného personálu v zařízeních pro migranty o sociální pracovníky, psychology a pedagogy.

Právní služby i překladatelé

V zařízeních by se měly zlepšit i podmínky pro děti, například vytvořením herních koutků. Šabatová také ocenila, že ministerstvo vnitra vypsalo výběrové řízení pro zajištění právních služeb.

Podle Chovance se ministerstvo snaží najít také překladatele. Připustil ale, že u některých jazyků je problém sehnat certifikované tlumočníky, kteří mohou překládat při jednání s úřady. Necertifikovaní překladatelé ale mohou usnadnit například komunikaci zadržených osob s lékaři. Kromě pomoci pro zadržené chce ministerstvo zajistit také lepší podmínky pro zaměstnance.

Ministr také slíbil, že v blízké době bude pro novináře den otevřených dveří v uprchlických zařízeních. Dosud byl totiž problém se do zařízení dostat. Redakce Novinek o povolení k natáčení žádala dvakrát, pokaždé neúspěšně. Podobné zkušenosti mají i další novináři.

Výtky Evropské komise kvůli kvótám?

Šéf vnitra v úterý komentoval i dopis Evropské komise, která chce po Česku vysvětlit, proč ČR tak málo vyhošťuje nelegální migranty.

„Jestli tyto dopisy mají být určitou výtkou za naši nechuť řešit povinné stálé kvóty, tak doufám, že od této praxe rychle upustíme a vrátíme se za jednací stůl a budeme řešit opatření, která mají smysl,“ komentoval ministr dopis, který do Česka poslala Evropská komise. Ta chce vysvětlit, proč ČR tak málo vyhošťuje nelegální migranty.

„Nevím, co se stalo v bruselských kancelářích. Nevím, proč nás Evropa tímto způsobem mistruje. Budeme se ne snad bránit, ale korektně a partnersky odpovídat, že se mýlí a že čísla je potřeba očistit,“ uvedl Chovanec.

Zdůraznil, že v Česku bylo letos zadrženo sedm tisíc nelegálních migrantů, z čehož je nyní v detenčních zařízeních 460 lidí. Dodal, že se je daří efektivně vracet do zemí, odkud do ČR přišli.

„Je nám tam vyčítána návratová politika a vyhošťování z území ČR. Komise ale sečetla jabka a hrušky,“ řekl Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám