Hlavní obsah

Maláčová: Senioři by měli mít v testování přednost

Novinky, Renáta Bohuslavová

Na testy by měli jít přednostně důchodci z domovů pro seniory a sociálních služeb. Po jednání vlády to ve středu večer uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zatím se ale nejedná o žádné vládní nařízení, ale pouze o její přání. Ministerstvo zdravotnictví zatím plošné testování seniorů nerozhodl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Myslím, že by bylo důležité, kdybychom zavedli přednostní testování seniorů,“ řekla na tiskové konferenci po jednání vlády Maláčová.

Pokud by na plošné testování nebyly zdroje, bylo by podle ministryně dobré, kdyby se zavedlo alespoň náhodné testování v rámci sociálních služeb.

„Cílem je mít lepší přehled, díky kterému by měli senioři lepší jistotu. A protože patří k nejohroženější skupině, měli bychom jim v testování dát přednost,“ doplnila Maláčová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vojtěch: Testy primárně pro pracovníky

Ministerstvo zdravotnictví ale zatím o plošném testování seniorů v domovech důchodců neuvažuje. K testům v těchto zařízeních se nyní přistupuje pouze tehdy, pokud se nákaza prokáže u personálu či nějakého ze seniorů. Důležité je podle Vojtěcha testování především u personálu.

„Chce to, abychom také pravidelně testovali pracovníky sociálních služeb. To by tak mohlo být možné právě díky rychlotestům,“ řekl po jednání vlády ministr Adam Vojtěch. Testování by podle něj probíhalo v pravidelných cyklech. „Mohlo by to být prospěšné, byla by to totiž dobrá prevence,“ dodal ministr.

Kdy by k takovému kroku resort přistoupil, ale zatím není jisté. V Česku bylo do středečního večera protestováno 55 017 lidí, z toho 6 206 za posledních 24 hodin. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je celkem 3 508 nakažených nemocí Covid-19, 39 osob zemřelo a 61 se uzdravilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám