Hlavní obsah

Majitelé vodních skútrů protestovali před ministerstvem

– PRAHA

Členové České sportovní asociace vodních skútrů uspořádali v pátek od 14:00 hodinovou demonstraci před ministerstvem dopravy. Protestovali proti tomu, že podle současné vyhlášky ministerstva nemohou v létě jezdit. Před ministerstvem se sešlo zhruba 50 až 70 demonstrantů. Byli mezi nimi i majitelé lodí. Demonstrovali, i když se ve čtvrtek obě strany dohodly, že se do léta pokusí najít řešení.

Článek

Dopravu téměř neomezili, protože postavili svá auta s naleštěnými skútry na málo frekventovanou komunikaci před hlavním vchodem do budovy.

"Nejsme proti novele zákona, ale chceme už jezdit po šesti letech, aby nám dali zelenou a povolili to tam, kde to nikomu nevadí," řekl předseda České sportovní asociace vodních skútrů Miroslav Dražil.

Podle něj se paradoxně typicky letní sport smí provozovat jen v zimě. "Někteří majitelé jsou tak zoufalí, že prodávají své skútry," dodal.

Ve čtvrtek se na ministerstvu sešli zástupci asociace i ministerstva a dohodli se, že chtějí ještě do začátku letošní sezony problém společně vyřešit. Předseda asociace Miroslav Dražil uvedl, že se schůzka konala pozdě a proto na zrušení demonstrace nebyl čas. Kromě toho chtějí členové asociace prezentovat své postoje veřejně.

"Slíbili to pouze, já nemám nic písemně, není z toho zápis, není z toho nic," řekl Dražil o schůzce na ministerstvu.

Ministerstvo s protestem nesouhlasí

Ministerstvo dopravy naopak považuje za nepřijatelné, že asociace i přes uzavřenou dohodu demonstraci neodvolala. Do budoucna chystá ministerstvo novelu příslušného zákona tak, aby o povolení k plavbě rozhodovaly dotčené obce.

Novela by ale začala platit nejdříve příští rok, skútraři však chtějí jezdit již v nadcházejícím létě. Obě strany proto jednají o rychlém dočasném řešení.

"Přislíbili jsme, že chceme nějakým způsobem vyřešit i letošní sezonu, aby skútraři mohli jezdit již letos," řekl mluvčí úřadu Karel Hanzelka. Řešení podle něj nyní hledají právníci ministerstva. Zda se podaří novelizovat vyhlášku ještě letos, Hanzelka nepotvrdil. "Já to nedokážu odhadnout, čekáme na to, s čím přijdou naši právníci," řekl.

Současná vyhláška stanovuje možnost jízdy na skútrech jen na sedmi povolených místech v Česku, v létě navíc jízdu zcela zakazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám