Hlavní obsah

Macron je lepší než Le Penová, shodli se Sobotka s Babišem

– Praha

Čeští politici vyzdvihují postup Emmanuela Macrona do druhého kola francouzských prezidentských voleb. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru napsal, že Macron je nadějí pro všechny, kdo mají plné zuby nacionalismu, extremismu a populismu. Pro vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) je Macron lepším kandidátem a budoucím prezidentem Francie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ANO) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

V prvním kole Macron zvítězil před Marine Le Penovou, oba postoupili do druhého kola 7. května.

„Prohrály tradiční politické strany, takže tendence v Evropě je jasná. Macron je lepší kandidát. Myslím, že ve finále bude prezidentem," řekl Babiš České televizi. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) pak výsledek prvního kola na Twitteru označil za šanci pro Francouze, ale i pro Evropu.

Centrista Macron v prvním kole prezidentských voleb v neděli zvítězil podle konečných výsledků s 23,75 procenta hlasů. Spolu s ním postupuje do druhého kola kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, pro kterou hlasovalo 21,53 procenta zúčastněných voličů.

Poprvé za 60 let do druhého kola nepostoupil kandidát ani jedné ze dvou hlavních francouzských politických stran, tedy konzervativní pravice a socialistů.

Anketa

Kdo by získal váš hlas v druhém kole francouzských prezidentských voleb?
Emmanuel Macron
22,5 %
Marine Le Penová
77,5 %
Celkem hlasovalo 9611 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám