Hlavní obsah

Mackův záhlavec Rathovi vynesl dětskému domovu sto tisíc

Novinky, Jiří Mach

Nezávislé sdružení Memorandum ve středu předalo Dětskému domovu Dolní Počernice dar sto tisíc korun, které byly ve sbírce na podporu Miroslava Macka v jeho sporu s Davidem Rathem vybrány nad rámec soudně vyměřeného odškodného. Další případné příspěvky by měly také jít na podporu dětem.

Článek

"Již v době oficiálního ukončení sbírky v pondělí odpoledne bylo na účtu o několik tisíc korun více. Chtěli jsme však dětskému domovu symbolicky v první vlně věnovat stejný objem peněz, který bude muset Miroslav Macek zaplatit jako pokutu za facku Davidu Rathovi. Zbytek peněz spolu s dalšími příspěvky, které mohou na účet ještě dorazit v rámci prodlevy bankovních převodů, věnujeme dětskému domovu dodatečně," řekl předseda sdružení Miroslav Křížek.

Sbírka vznikla den po verdiktu pražského vrchního soudu, podle nějž má Macek zaplatit Rathovi za urážku sto tisíc korun, soudní výlohy a veřejně se omluvit. Macek totiž před třemi lety dal na sjezdu zubařů zezadu Rathovi facku za pomlouvání jeho soukromého života v médiích.

Záznam pohlavku, který dal Miroslav Macek Davidu Rathovi

Sbírka rozproudila diskuze o politické etice

Memorandum se rozhodlo Macka podpořit, protože podle něj mohou mít slovní útoky na politiku mnohem závažnější dopady. Sbírka měla podobně smýšlejícím lidem poskytnout možnost se symbolicky vyjádřit.

Macek vysvětlil, že lidé, kteří mu nabídli finanční pomoc, tím chtěli vyjádřit podílnictví na záhlavci a sám pak přispěl sto tisíci korun. Celkem přispělo 560 osob, nejvyšší příspěvky činily zhruba 5 500 korun a nejnižší se pohybovaly kolem pěti korun. Průměrně přispěl každý 370 korunami. Vedle finančních příspěvků projevily sbírce podporu tisíce lidí prostřednictvím e-mailů a diskusních skupin na Facebooku, uvedlo sdružení.

Sdružení Memorandum hodlá nadále usilovat o slušnost a etiku mezi českými politiky. 

Za získané peníze uspořádá Dětský domov Dolní Počernice další ročník celostátní sportovní soutěže Dětský domov cup 2009. "Jsem velice rád, že část sbírky pomůže zaplatit volnočasové aktivity dětem, o které se rodiče nechtějí nebo neumějí starat," řekl Martin Lněnička, ředitel Dětského domova Dolní Počernice. 

Reklama

Související témata:

Související články

Na Mackovu pokutu za pohlavek vznikla sbírka

Občanské sdružení Memorandum vyjádřilo solidaritu s Miroslavem Mackem, který musí podle úterního soudního nařízení vyplatit Davidovi Rathovi za pohlavek...

Výběr článků

Načítám