Hlavní obsah

Mach chce dobrovolné euro, získal i Kellera

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslanec Petr Mach, lídr Strany svobodných občanů, spustil iniciativu za to, aby přijetí eura bylo pro státy dobrovolné. Na svou stranu překvapivě získal nejen europoslance ODS, ale i své levicové ideové protějšky z EU, Jana Kellera (nestraník za ČSSD) a Kateřinu Konečnou (KSČM).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Petr Mach

Článek

Mach svůj projekt s názvem Dobrovolné euro v úterý představil novinářům. Jako první inicioval písemné prohlášení, pod kterým musí být podle jednacího řádu EP podepsáno minimálně deset poslanců ze tří frakcí. Mach už získal 14 podpisů ze čtyř frakcí.

„Jsou pod tím podepsáni téměř namátkovou metodou poslanci odleva doprava. Například za ČR jsou tam za ODS Evžen Tošenovský a Jan Zahradil, a současně levicoví poslanci Jan Keller a Kateřina Konečná. Chci tím ukázat, že pod takovou myšlenku se dokážou podepsat poslanci z celého politického spektra,“ upozornil Mach.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Připomněl, že dnes není ani možné z eurozóny legálně v souladu se smlouvou o fungování EU vystoupit a všechny státy mají povinnost do zóny vstoupit – kromě dvou států, které si vyjednaly výjimku (Dánsko a Velká Británie). Kdy který stát vstoupí, o tom rozhodují orgány EU, a nikoliv státy samy. A to chce právě Petr Mach změnit.

„Chci pro to využít ustanovení ve smlouvách o tom, že Evropský parlament může tuto změnu iniciovat. Osobně bych radši, kdyby to inicioval některý členský stát – ale žádný se k tomu nemá, tak budu průběžně pracovat na tom, aby to navrhl Evropský parlament.“ Pokud by to skutečně EP nakonec navrhl, pak by to musely ratifikovat jednotlivé státy, uvedl Mach, který chce proces dotáhnout do konce svého mandátu. Ten vyprší v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám