Hlavní obsah

Má sněžit, ale rozkvetlým stromům to neublíží

Právo, Rudolf Voleman

Sněhová nadílka, kterou meteorologové předpovídají v některých vyšších nadmořských výškách na víkend, by rozkvetlé ovocné stromy poškodit neměla. Sníh samotný, pokud ho nenapadne příliš, úrodu sadařům nezničí. Květy stromů by mohl spálit mráz, ale ten by sněžení doprovázet neměl. Uvedl to pozorovatel přírody ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zničující by to bylo pouze tehdy, kdyby napadlo deset patnáct centimetrů sněhu a začalo to lámat květy nebo větve. Pokud to ale vypadá, že od šesti set metrů nad mořem napadne mezi dvěma a třemi centimetry sněhu, tak by to květům vadit vůbec nemělo,“ uvedl Kovařík.

Přitom připomněl, že sníh vzniká v mracích při nižších teplotách. „Tam, kam dopadne, budou teploty i v noci a k ránu kolem plus jednoho až tří stupňů. Sníh květ nespálí. Ať je to třešeň, slíva, višeň, nebo jabloň, která je choulostivější, tak by je to spálit nemělo,“ podotkl pozorovatel a meteorolog, podle něhož sníh v květnu není ničím mimořádným.

V sobotu i v neděli by se teploty měly pohybovat ráno těsně nad bodem mrazu a odpoledne pak mezi třemi a sedmi stupni.

Sníh by podle něj mohl padat v sobotu od 550 metrů nad mořem a v neděli od 650 metrů.

Problém může podle Kovaříka nastat z neděle na pondělí. „To se asi vyčasí a teploty by mohly klesnout pod bod mrazu. Záleží na tom, kolik bude oblačnosti. Když jí bude hodně, bude mráz slabší,“ dodal.

Dosavadní charakter počasí, kdy v dubnu tři týdny prakticky nepršelo, podle Kovaříka definitivně končí. Ačkoliv duben již pominul, do poloviny května lze očekávat aprílové počasí.

„Objeví se přeháňky a nebudeme mít jistotu dvou po sobě jdoucích dnů se slunečným počasím. Bude spíše oblačno a přeháňky. Sucho bude, dá se říct, zažehnáno, protože bude hodně pršet,“ řekl meteorolog.

Druhá polovina května má podle Kovaříka přát zemědělcům. Teploty se mají odpoledne pohybovat mezi 16 a 18 stupni, při sluníčku až 21 stupni. Rozhodně podle meteorologa nelze očekávat, že by se mohly teploty dostávat k 25 stupňům Celsia. „To by se mohlo objevit zřídkakdy na konci května,“ poznamenal.

„Vypadá to, že bude platit pranostika Studený máj, v stodole ráj,“ konstatoval Kovařík, podle něhož většina z pranostik hovoří o chladném počasí v květnu s pochvalou. „Je to důležitý základ jak pro obiloviny, tak brambory, které teplo v této části roku moc nepotřebují,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám