Hlavní obsah

Lyžaři si užívají první sníh

Právo, Vladislav Prouza

Víkend odstartoval v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách lyžařskou sezónu. Sjezdovkám pomohl příval místy až třiceti centimetrů prašanu. Počasí ale lyžařům příliš nepřálo, foukal silný vítr a byla špatná viditelnost.

Lyžaři si užívají první sníh

 
Článek

Chumelit začalo v noci na pátek a sněžení sláblo až od sobotního večera. Některá střediska načas ochromila páteční bouře Xaver. [celá zpráva]

Skiareál v orlickohorském Deštném musel kvůli výpadku elektřiny posunout letošní premiéru z pátku na sobotu. Energetikům se dodávky proudu podařilo do sobotního rána obnovit.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Snowboardista a lyžař na vleku v Orlických horách

Prašan napadlý na tvrdý podklad z technického sněhu vytvořil s teplotami okolo minus pěti stupňů na sjezdovkách perfektní povrch hluboký od třiceti do čtyřiceti centimetrů. „Lyžuje se bez nadsázky skvěle. Naprosto bez front za slušnou cenu. Až na to počasí,“ konstatoval v sobotu jeden z několika set lyžařů v Deštném.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžaři zamířili do Deštné v Orlických horách

Sezóna v Orlických horách odstartovala také v Říčkách, Čenkovicích a Červené Vodě. Lanovky ve Svatém Petru a Medvědíně se společně s vleky na Horních Mísečkách rozjely ve Skiareálu Špindlerovův Mlýn, kam letos putovala 110miliónová investice.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rodina se užívá sněhu v Orlických horách.

Skiareál rozšířil některé sjezdovky, vylepšil bezpečnost lyžařů, přidal snowparky a rozšířil turistickou infrastrukturu. Skoro deset  kilometrů sjezdovek nabídl SkiResort Černá hora - Pec, kde koncem listopadu pustili vůbec první vlek na vrcholovém úbočí Černé hory. Severák, Kořenov, Josefův Důl a Obří sud Javorník přestavují střediska přístupná od soboty lyžařům v Jizerských horách, ač poslední dvě jen o víkendech.

Skiareály od příštího víkendu slibují otevřít další nyní intenzivně technicky zasněžované sjezdové tratě.  Počasí ale může zamíchat kartami. Prašan bez tvrdého podkladu v sobotu spolu s nízkou viditelností prakticky znemožňoval hřebenové túry a bral vítr z plachet příznivcům skialpinismu. Záchranáři v Krkonoších sáhli po druhém z pěti stupňů lavinového nebezpečí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Deštné v Orlických horách plné lyžařů

Otázkou je také, jak se na sněhu projeví i teploty, které mají být podle odhadů meteorologů v příštích dvou týdnech průměrné, tedy okolo nuly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám