Hlavní obsah

Lustrační zákon považujeme za diskriminační, tvrdí místopředsedkyně komunistů

Novinky, pit
Praha

Lustrační zákon považuje Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) za diskriminační a přežitý a bude dále prosazovat jeho zrušení. V pořadu Partie vysílaného televizí Prima to uvedla místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá

Článek

Lidé se podle Vostré zajímají spíše o věci spojené se současností než o návrat k minulosti.

Jiného názoru byl druhý host pořadu, poslanec za KDU-ČSL Daniel Herman, který s lustračním zákonem souhlasí a považuje ho za jakousi obranu před lidmi s nejasnou minulostí. Každý ministr by tak měl mít čisté lustrační osvědčení.

Prezident Miloš Zeman požaduje, aby ministři budoucí vlády měli lustrační osvědčení.

Řeč přišla i na církevní restituce. Vostrá toto téma nepovažuje za uzavřené a KSČM se bude snažit o referendum k této záležitosti. V této souvislosti připomněla, že 81 procent občanů nesouhlasí se současnou podobou restitucí.

Naopak pro Hermana je toto téma uzavřené, navíc i Ústavní soud rozhodl, že je celá věc v pořádku. Herman připomněl, že se jedná o částku 59 miliard korun rozloženou na 30 let.

Oba hosté se vyjadřovali k situaci v ČSSD. Vostrá sdělila, že ČSSD má největší programovou shodu s KSČM. Řešení vnitřních problémů ČSSD podle ní škodí politické scéně. „Rezignace některých místopředsedů ještě nemusí znamenat, že se situace v ČSSD zklidní,“ nechala se slyšet Vostrá.

Podle Hermana je důležité, aby se ČSSD co nejdřív konsolidovala a aby se začalo jednat o celostátních věcech.

Vostrá i Herman se shodli na tom, že situace na severu Moravy ohledně potíží v OKD je závažné téma. Stát by měl v této souvislosti co nejrazantněji jednat a prioritně by se touto situací měla zabývat vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám