Hlavní obsah

Luminárium v Praze oslnilo veřejnost

– Praha

Celkem 15 dní Praha hostila fascinující barevný labyrint chodeb Luminárium, které zakotvilo před obchodním centrem v Praze na Pankráci. Tato atrakce je známá již po celém světě a nyní dorazila do České republiky.

Luminárium uprostřed Prahy oslnilo veřejnost Video: Novinky

 
Článek

Organizátoři představili v Praze konkrétní typ Luminária „Amococo.“ Aktuálně po světě cestuje celkem pět typů luminárií. Právě největší typ Amococo nejvíce připomíná svojí členitostí labyrint a skládá se z 20 barevných chodeb. Je tak členité, že se zde návštěvníci mohou klidně i ztratit.

„Je to opravdu světová atrakce a unikát, kdo to neuvidí, tak si myslím, že přijde o hodně. Myslím si, že ta světelná emoce je neuvěřitelná,“ řekla manažerka atrakce Eva Teclová.

Veškeré světelné efekty závisí na denním světle. Čím více slunce svítí, tím více je luminárium barevnější a pestřejší.

„Luminárium vzniklo před 23 lety a navrhl ho architekt umění Alan Parkinson. Konstrukci vytvořil tým lidí během pobytu v Anglii. Tento projekt poté představili světu a navštívili stovku zemí. Světu se doposud představilo celkem 22 luminárií. Jejich životnost je asi pět let,“ dodal manažer atrakce Gabriel Burdan.

Pro Amococo, které slaví úspěch už od roku 2008, je typickým vizuálním motivem oválné okno. To umožňuje světlu se jemně rozptýlit do jednotlivých vnitřních prostor. Vnějšek této pestrobarevné monumentální konstrukce připomíná nafukovací hrad. Autor tohoto projektu hledal inspiraci v architektuře katedrál a mešit, čerpal také z přírodních tvarů a geometrických těles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám