Hlavní obsah

Lucinka dýchala sama, stav je i nadále kritický

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotní stav dvouleté Lucinky, kterou před sedmnácti dny v areálu Vinohradské nemocnice přejel autem vedoucí lékař novorozeneckého oddělení tamní kojenecké kliniky Jan Karas, se ve středu mírně zlepšil. Poprvé dívenka na určitou dobu byla odpojena od přístrojů a zvládla dýchání sama.

Foto: nakl. Starý most Plzeň

Mostek přes Vchynicko-tetovský kanál

Článek

Podpůrné dýchání a tedy umělý spánek je však stále zapotřebí. Právu to řekl ve středu mluvčí Thomayerovy nemocnice v Praze, kde se Lucinka zotavuje na dětské chirurgické klinice, Petr Mach. "Všichni jsme tak trochu zajásali a oddychli si. Je zřejmé, že Lucinka bojuje o život a nechce tento boj vzdát. Její zdravotní stav je ale nadále kritický a stále hrozí infekce," řekl Mach.

Ve středu ji prohlédli i plastičtí chirurgové z Vinohrad, kteří minulý týden uskutečnili první transplantaci umělé kůže na lýtku, stehnu a části zad dívenky. Plocha, kterou pokryli umělou kůží, tvoří 25 % jejího těla. "Lékaři konstatovali, že umělá kůže se přihojuje velmi dobře," řekl Mach.

Doktoru Janu Karasovi v době nehody policisté naměřili 3,28 promile alkoholu v krvi. Ten však tvrdí, že před jízdou nepil. Karas svaluje vinu i na selhání brzd u svého automobilu. Policejní expertíza ale prokázala, že brzdy byly v pořádku. Policie obvinila doktora Karase z těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu až pět let vězení.

Vinohradská nemocnice lékaře okamžitě propustila a zvažuje žalobu o náhradu škody za poškozenou pověst. Lékař, pokud se prokáže, že dívenku přejel pod vlivem alkoholu, zřejmě bude muset zaplatit i léčbu Lucinky. Ta se může vyšplhat do několika stovek tisíc korun.

Reklama

Související články

Opilého lékaře začala stíhat policie

Lékař gynekologicko-porodnického oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Karas, který v pondělí srazil v nemocnici matku s dvouletým dítětem,...

Dvouletá Lucinka stále bojuje o život

Dvouletá Lucinka, kterou před týdnem v areálu vinohradské nemocnice přejel šéflékař novorozeneckého oddělení Jan Karas, stále bojuje o život. Pokud to její...

Výběr článků

Načítám