Hlavní obsah

LTO: Langer pohrozil policii a vnitru

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Opoziční ODS je rozhodnuta přenést spory o bezpečnostní prověrky Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na parlamentní půdu v případě, že nebude spokojena s výsledky policejního vyšetřování.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Hodně zdraví, Richarde

Článek

"Problém s bezpečnostními prověrkami považuji za největší ohrožení bezpečnosti republiky od roku 1989. Pokud budeme mít pochybnosti, že vyšetřování neprobíhá odpovědně, že existuje snaha některé skutečnosti utajit, některé dotčené osoby vyvinit. pak nám nezbude nic jiného, než přenést tento problém na parlamentní půdu a iniciovat zřízení parlamentní vyšetřovací komise," řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci Langer.

Uvedl, že podezření z machinací s prověrkami na NBÚ nejsou nová a pocházejí z doby, kdy Bezpečnostní informační službě (BIS) šéfoval Jiří Růžek, který byl z funkce loni odvolán.

"Byli jsme seznámeni s podezřeními o vydávání neoprávněných bezpečnostních prověrek na NBÚ Jiřím Růžkem ještě v době, kdy byl ředitelem BIS. Víc se k tomu vyjadřovat nemohu. Jsem vázán mlčenlivostí," zdůraznil Langer.

Gross prý osobně selhal

Langer obvinil premiéra Stanislava Grosse z osobního selhání v souvislosti s nedávným obnovením vyšetřování podvodů s lehkými topnými oleji LTO.

"Kladu si otázku, proč je tato kauza znovu otevřena až teď a jak může být poskytována taková pozornost výpovědi kriminálníka odsouzeného na 12 let vězení. Platí, že záměr Grosse prošetřit tuto kauzu je jeho osobní selhání. Co dělal čtyři roky, kdy byl ministrem vnitra? Informace, které v televizi poskytl odsouzený Večeř, nejsou nové. Poskytl je už v průběhu vyšetřování. Vadí mi, že se premiér stará o vyšetřování a ne o policisty, kteří do kauzy byli také zapojeni a někteří z nich možná byli do LTO zapleteni," řekl Langer.

Zdůraznil, že vyšetřování podvodů s LTO v letech 1993 až 1996 nezablokovala opoziční smlouva uzavřená v roce 1998 s ČSSD, kdy se ODS zavázala podpořit menšinovou vládu Miloše Zemana.

"Musím jednoznačně vyloučit, že by vyšetřování LTO blokovala opoziční smlouva v době vlády premiéra Miloše Zemana. Zdůrazňuji, že ani tato dohoda mezi ČSSD a ODS nebránila ve vyšetřování kauzy LTO," řekl Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám