Hlavní obsah

Loterijní lobby obrala obce o tři miliardy korun, soptí Kalousek

Právo, Jiří Vavroň

Sněmovna prosadila proti původnímu návrhu rozdělení odvodů z loterií tak, že o třetině budou rozhodovat samy loterijní společnosti. Obce tak podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přijdou ve prospěch loterijních společností oproti původnímu návrhu o tři miliardy korun, které by jinak posílily jejich rozpočty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Peníze zůstanou loterijním společnostem, které je budou moci využít podle svého uvážení na veřejně prospěšné účely. Poslanci, kteří tuto změnu prosadili, se patrně domnívají, že loterijní společnosti by neměly být v možnostech konat dobro omezovány. Poslanci pod tlakem loterijní lobby zřejmě usoudili, že loterijní firmy mají větší cit pro to, kam peníze vložit a jaké oblasti podpořit, než obce," řekl Kalousek v rozhovoru pro Právo.

To ale moc reputaci vlády a ministerstva financí u obcí neposílí?

Vláda ani ministerstvo financí se nemají za co stydět, oni zákon v té podobě, v jaké prošel, nenavrhly. Pro změny původního návrhu nehlasovali poslanci za TOP 09. Rozhodnutí Sněmovny, které obce připravilo o tři miliardy, byla vůle konkrétních poslanců za ODS, Věci veřejné, ČSSD a KSČM. Jejich dobrý pocit jistě obcím vynahradí, že nebudou mít tři miliardy.

Co vám přijde po měsíce trvajících řečí o potřebě zdanit a omezit hazard, které jsme slyšeli v Poslanecké sněmovně, médiích a ve vystoupeních politiků napříč politickým spektrem, nejabsurdnější?

Mimořádně hořkým paradoxem je, když mne pan poslanec za Věci veřejné Novotný nespravedlivě pomlouvá, že nadržuji hazardu, a pak poslanci za TOP 09 včetně mne, jsou jediná strana, která jednotně hlasovala proti znění zákona, který nahrává loterijním společnostem. Navíc tento skvělý návrh vymyslel poslance VV Babák a hlasovali pro něj někteří poslanci za VV.

Pak mne dostalo tvrzení, že zákon v podobě, v jaké prošel, posílí výrazně pomoc charitě. Tomu se musím znovu trochu trpce usmát, když podle statistik na reálné sociální projekty a účely ve skutečnosti jdou zhruba čtyři procenta z odvodů loterijních společností.

Zeptáte se svých koaličních partnerů, proč tak hlasovali?

Proč bych se ptal, když ty skutečné důvody mi nikdo neřekne. Jejich motivy byly určitě ušlechtilé.

Chcete svolat koaliční schůzku?

Já jsem po žádné koaliční schůzce nevolal. K čemu by byla dobrá? Aby se kolegové k něčemu zavázali a pak to zase porušili, protože sázková a stravenková lobby si přeje něco jiného?

Hlasování některých koaličních poslanců se odklonilo od koaličních dohod nejen u loterií, ale i u stravenek. Má smysl další fungování koalice, když poslanci nakonec hlasují proti uzavřeným dohodám?

Takové otázky si také logicky sám kladu.

Pokud prosazujeme zásadní reformy, a ty se podařilo prosadit, koalice smysl má. Prošla daňová reforma, bylo schváleno jednotné inkasní místo. Pro mne je zatím zásadní schválená reorganizace finanční a celní správy, která umožní efektivněji vybírat daně, a projekt jednotného inkasního místa, které umožní efektivněji daně vybírat i spravovat. To je klíčové, to se podařilo díky koaliční spolupráci.

Takže zásadní daňová reforma prošla, ve dvou detailech zvítězily dvě vlivové skupiny – stravenková a sázková lobby. Rozhodly o tom zástupci jiných politických stran než TOP 09.

Je zřejmé, že do koaliční spolupráce vstupují i jiné vlivy, které třeba, když jde o zájmy sázkových kanceláří, spojí poslance ODS a ČSSD. To mne sice mrzí, ale je třeba s tím počítat.

Dá se rozhodnutí Sněmovny ohledně loterií změnit?

Pokud budu ministrem, tak budu navrhovat odstraňování distorzí, nerovností ať již ve prospěch stravenkových firem či loterijních společností. Obávám se ale, že tyto skupiny mohou mít vždy ve Sněmovně většinu, bez ohledu na to, jaké politické strany tam budou zasedat. ODS a ČSSD hlasovaly při změně rozdělení výnosů z loterií například ve shodě, VV spolu s komunisty podpořily zachování stravenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám