Hlavní obsah

Loterie budou mít díky poslancům roční daňové prázdniny

Právo, Oldřich Danda
Praha

Sportovní svazy se radují zřejmě předčasně, že jim příští rok přitečou od loterijních společností dvě miliardy korun navíc. Stejně se mohou příští rok s penězi z hazardu rozloučit obce.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

Hlasování o zdanění loterijních společností ve středu ovládly zmatky a vedlo k hádkám v koalici. Opozice s podporou části ODS a VV proti hlasům TOP 09 nakonec schválila pozměňovací návrh poslance Michala Babáka (VV). Ten zcela zrušil poplatky za automaty a terminály a také prominul loterijním společnostem platit příští rok zálohy daně.

Firmy tak budou moci poslat peníze až na jaře roku 2013.

„V roce 2012 kvůli tomu vznikne mezera a loterijní společnosti nebudou muset platit vůbec nic, protože starý odvodový zákon už neplatí a nový odvod bude až v roce 2013,“ řekl Právu poslanec TOP 09 a starosta Semil Jan Farský.

Nový zákon počítá s tím, že se výnosy z hazardní daně − osm miliard korun − rozdělí mezi stát, obce a občanská sdružení, kterým je pošlou loterijní společnosti, zhruba rovným dílem. Problém je v tom, že sdružení jsou neprůhledná a jen ze čtyř procent podporují charitu. Většina peněz směřuje bez kontroly formálně na sport, ale často zpět do kapsy účastníkům hazardního byznysu a spřáteleným skupinám například na závody drahých aut, golfová hřiště či sportovní zájezdy do exotických zemí.

Poslanci také zrušili zcela bez náhrady paragraf týkající se výběru poplatků za herní automaty a videoterminály. „To znamená, že obce nedostanou ani těch 1,1 miliardy za koncové přístroje videoterminálů, ani těch 800 miliónů za výherní automaty, co dostávaly letos,“ dodal Farský.

Kalousek: ODS a ČSSD podrazily své starosty

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je zákon zmetek, který značně ztíží administrování hazardní daně a poplatků.

„Obce a sportovci nemusí vidět ani korunu, i kdyby tam ty zálohy byly, protože zatím to vypadá, že nebudeme schopni to spravovat, abychom to obcím vůbec poslali,“ řekl včera Právu Kalousek.

Šéf rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS) tvrdí, že na paragraf týkající se poplatků zapomněli, myslí si však, že k zrušení nedošlo. „Ale pro jistotu, ten paragraf, který tam legislativa zapomněla dát, načteme při projednávání silničních poplatků,“ uvedl Suchánek.

Podle Kalouska je nereálné, aby paskvil včas opravili ve Sněmovně. Pomoci podle něj mohou pouze senátoři, kteří by museli zákon vrátit poslancům s pozměňovacími návrhy. Podle ministra by tak mohli zachránit situaci, kterou zavinili poslanci.

„Daleko více než koaliční podraz je to totiž podraz poslanců ODS a ČSSD na komunální zastupitele ODS a ČSSD, kteří v obcích obracejí každou korunu a bojují s hazardem. A jejich vlastní poslanci jim schválí něco, co je obírá o peníze a nahrává hazardu,“ řekl Právu Kalousek.

Autor návrhu – véčkařský poslanec Babák – v pátek nezvedal telefon. Do redakcí jen rozeslal vyjádření, v kterém nejasně říká, že návrh předložil kvůli tomu, že TOP 09 chtěla změnit poměry rozdělení peněz mezi obce a stát. Sám prý chtěl získat peníze pro sport.

„Není možné zavedením klasického zdanění hazardu zlikvidovat rozpočty obcí a sportovních svazů. To by bylo od nás nezodpovědné,“ napsal Babák, který ale pro svůj vlastní pozměňovací návrh nehlasoval.

Podle Farského Babák mlží, protože jediná změna vznikla na pondělním koaličním jednání na nátlak VV. Koalice se prý tehdy dohodla, že peníze mezi obce a stát nerozdělí v poměru 80:20, ale 70:30.

„Nejde o sport, ale o reklamu hazardu“

Babákův návrh podpořili hlavně kluby ODS, ČSSD, všichni komunisté a tři poslanci VV. Všichni argumentují tím, že chtěli pomoci sportovním svazům a postiženým. „Na poslaneckém klubu se rozhodlo, že bude volné hlasování. Většina poslanců usoudila, že obce by si za to postavily chodníky a na sportovce i postižené by se nedostalo,“ řekl Právu Suchánek z ODS.

Soc. demokraté i komunisté měli doporučení svých klubů. „Žádali nás o to spolky, neziskovky a sportovci a my jsme jim vyšli vstříc,“ řekl Právu soc. dem. Antonín Seďa. Komunisté podle Alexandra Černého nechtěli příliš posilovat pravomoc vlády „Podle mého je to zlepšení stavu, protože obce dostanou třetinu a nebudou muset stát frontu a čekat, jestli má pan ministr dobrou náladu,“ uvedl Černý.

Podle Kalouska je iluzorní, že by nadace řízené loterijními společnostmi dávaly peníze na sociální projekty. Podle statistiky sociálně potřebným směřují jen čtyři procenta z peněz, které musí hazardní firmy odvádět na prospěšné účely.

Podle Farského je také naivní si myslet, že peníze jdou do amatérského sportu. „Tady se nebojovalo o oddíly v obcích. K těm ty peníze stejně nedopadnou. Tady se bojovalo o Tipsport extraligu, o sponzorované haly, o nápisy Fortuna na dresech fotbalistů. O to, aby se mohly povinné odvody na veřejně prospěšné účely vydávat na sponzorské dary, aby si loterijní společnosti mohly za veřejné prostředky koupit lepší jméno,“ řekl Právu Farský.

Dodal, že hazardním firmám nikdo nebrání, aby sponzorovaly sport jako ostatní firmy. „Proč musí ostatní firmy dávat ze svého, zatímco loterijní společnosti dávají z veřejných peněz, a přitom se tváří, že dávají ze svého,“ ptá se Farský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám