Hlavní obsah

LOK si stěžuje na Julínka u Evropské komise, žádá jeho demisi

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Lékařský odborový klub (LOK) posílá na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka stížnost k Evropské komisi. Měl by ji dostat na stůl komisař pro sociální otázky, bývalý expremiér ČR Vladimír Špidla. "Stížnost podáváme za to, jak se choval ministr Julínek 16. července na shromáždění zaměstnanců v Úrazové nemocnici v Brně, kterou chce zrušit," vysvětlil Právu v úterý předseda LOK Martin Engel.

Článek

"Zastrašoval místopředsedkyni místní organizace LOK. Ta se ho ptala, jaký bude další osud lidí po zrušení nemocnice. Pan ministr se jí zeptal, kdo je. Když zjistil, že je funkcionářka LOK, odpověděl jí, že se o své zaměstnání nemusí zajímat, protože ona nemůže počítat s místem ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice, kam má být část zaměstnanců ze zrušené úrazové nemocnice převedena," řekl Engel.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt je ale jiného názoru: "Je to absurdní. Na shromáždění jsem s ministrem byl. Šlo o vzrušenou debatu a takto to řečeno nebylo." Zároveň včera Česká lékařská komora poskytla zmíněné lékařce svou ochranu proti diskriminaci.

Žádají Topolánka o odvolání Julínka

LOK zároveň žádá premiéra Mirka Topolánka, aby ministra zdravotnictví Tomáše Julínka odvolal z funkce. "Julínek hrubě porušuje zákon tím, že odmítá vydat vyhlášku o personálním a technickém vybavení nemocnic," tvrdí Engel. To podle jeho slov vede ke zmatkům v nemocnicích a mladí lékaři nahrazují zkušené.

Zároveň podle LOK Julínek upřednostňuje majetkové převody a privatizaci nemocnic před zákony a "aplikuje v českých poměrech slovenskou cestu ve formě regulačních poplatků ve zdravotnictví, což je nepřijatelné."

Mluvčí ministerstva Cikrt nepopírá neupírá LOK hovořit o odvolání Julínka. "Je to však nesmyslné a naprosto nereálné," řekl Cikrt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám