Hlavní obsah

Lobbista z kauzy "pět na stole v českých" zatčen

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Jakub Troníček
PRAHA

Detektivové z protikorupční policie v pondělí zatkli polského lobbistu Jacka Spyru známého z kauzy "pět na stole v českých". Podle informací Práva nabízel majiteli Agrofertu Andreji Babišovi, že ho za úplatek 10 miliónů korun zbaví problémů s jeho vyšetřováním v Polsku. To se týká údajné korupce při privatizaci Unipetrolu, který získal polský koncern PKN Orlen.

Článek

Na Babiše se Spyra obrátil minulý týden s tím, že v Polsku mají vysocí státní představitelé zájem na jeho kriminalizaci a že může tuto snahu zastavit. Požadovaných deseti miliónů se ale nedočkal, Babiš totiž celou věc nahlásil policii, která pondělní schůzku v centru Prahy monitorovala.

Společnost Agrofert v úterý ráno vydala prohlášení, v němž uvedla, že kvůli požadavku na desetimiliónový úplatek minulý týden podala na Jacka Spyru trestní oznámení.

Nekladl odpor

Podle zjištění Práva byl Spyra zatčen spolu s prostředníkem přímo na schůzce, kde mělo dojít k předání peněz. Lobbista byl překvapen, ale odpor nekladl. Policie se nechtěla k případu příliš vyjadřovat. "Zadrželi jsme dvě osoby, které jsou v současné době podezřelé ze spáchání trestného činu podvodu ve čtvrtém, nejpřísnějším odstavci," řekla Právu mluvčí protikorupční policie Alena Vokráčková.

Spyrovi hrozí až 12 let vězení. V současné době je v cele předběžného zadržení a policie bude po soudu požadovat, aby na oba zadržené uvalil vazbu. Podle vyjádření Vokráčkové z pondělního podvečera zatím nebyl nikdo z podezřelých obviněn, nevyloučila ale, že se tak stane v nejbližších hodinách.

Sám Babiš včera nechtěl celou záležitost komentovat. "Vaše informace jsou v zásadě správné, ale v současné době se k tomu nebudeme vyjadřovat," řekl Právu mediální zástupce Agrofertu Miloš Růžička.

Stíhán už byl v Česku jednou

Spyra se zapsal do povědomí veřejnosti jako jedna z ústředních postav kauzy známé jako "pět na stole v českých". Na tajných schůzkách se Spyrou si podle policie tehdejší šéf kabinetu českého premiéra Zdeněk Doležel řekl Spyrovi o úplatek pěti miliónů korun. Chtěl ho prý za to, že doporučí a dostane "zpět do hry" o petrochemický holding Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval.

Vše natočila skrytou kamerou televize Nova, která pak tajné rozhovory obou mužů odvysílala. Doležel byl poté obviněn z pokusu o podvod a v nejbližší době ho čeká v této věci soud. Spyra zde bude figurovat jako hlavní svědek.

Sám polský lobbista se v minulosti už jednou dostal do křížku s českými zákony. Společně s jedním Němcem a Čechem Oldřichem Vicherkem (otcem své tehdejší přítelkyně a matky Spyrova dítěte) byl již v květnu 2003 obviněn z pokusů o podvody vůči Komerční bance za zhruba 240 miliónů korun.

Spyrův německý společník Hartmut Rupp údajně padělal garanci na šeky KB. Spyrovo stíhání v ČR bylo ale předloni přerušeno a kauza předána do Německa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám