Hlavní obsah

Lobbista a Zemanův přítel Šlouf práskl v ČSSD dveřmi

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Lobbista a přítel expremiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf se rozhodl vystoupit z ČSSD, a to k 31. říjnu. V pondělí to potvrdil Právu. Šlouf považuje veřejný postup části členů vedení ČSSD za škodlivý vůči občanům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

"Veřejný postup části členů stranického vedení považuji za nejen nesprávný, ale i škodlivý pro „dolních“ deset miliónů našich občanů. Je to tak očividné, že to nemusím ani argumentovat. Hlasy občanů, kteří v nadcházejících volbách nebudou kvůli Paroubkovi, Sobotkovi, Zaorálkovi, Tvrdíkovi a dalším mužům volit sociální demokracii, by normálně propadly,“ odůvodnil Šlouf odchod z ČSSD v dopise ústřednímu výkonnému výboru, který má Právo k dispozici.

Zemanova strana chce do parlamentu

Šlouf se v současnosti angažuje především u vzniku Strany práv občanů (SPO). Tuto sobotu se koná v Praze v Národním domě na Vinohradech celostátních shromáždění členů sdružení Přátelé Miloše Zemana. Na něm se bude rokovat o nové straně, účastníci jednání budou mít možnost podpořit vznik SPO svým podpisem. Ke vzniku nové strany je totiž mimo jiné nutné sehnat podle zákona tisíc podpisů.

Šlouf oznámil, že Strana práv občanů bude alternativou ČSSD. A přidal novou informaci, že tato strana bude kandidovat do Sněmovny.

„Je proto potřeba nabídnout alternativu, která bude vyváženě a reálně pomáhat řešit jak hospodářské, tak politické problémy naší země. Tuto alternativu dnes již, bohužel, sociální demokracie nenabízí. Proto také já organizačně pomohu Miloši Zemanovi při založení nové politické strany Strany práv občanů a její kandidatuře do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Šlouf. 

Šlouf zároveň zdůraznil, že nebude figurovat v orgánech Strany práv občanů ani za ni kandidovat do Sněmovny. „Také chci veřejně oznámit, že osobně nebudu aspirovat na zvolení ani do orgánů nové strany ani do parlamentu,“ uvedl.

Paroubek krok vítá

Šloufův odchod z ČSSD Paroubek přivítal. „Miroslav Šlouf je symbolem propojení politiky a mafie, zosobněním korupce a klientelismu,“ uvedl v pondělí šéf soc. dem. v tiskovém prohlášení.

Připomněl, že v minulosti Šloufa opakovaně k odchodu vyzýval. Podle Paroubka totiž stál spolu s Markem Dalíkem za přeběhlíky Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, a umožnil tak vznik Topolánkovy vlády. Paroubek také vyzval Šloufovy sympatizanty, aby opustili ČSSD.

„Vyzývám všechny, kdo sympatizují s klientelistickým pojetím politiky Miroslava Šloufa, který spoluzakládá Stranu práv občanů, jako nástroj svých obchodních zájmů v politice, aby jej následovali a opustili ČSSD,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám