Hlavní obsah

Liška uznal, že přípravy MS v Liberci provázely chyby

– PRAHA
Novinky, jas

Ministerstvo školství přiznalo část chyb, které mu ve své kontrolní zprávě vytkl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo určitá pochybení uznalo, avšak tvrdí, že vznikla v mezidobí let 2004 a 2006, tedy před nástupem nynějšího ministra Ondřeje Lišky do úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Nejvyšší kontrolní úřad ministerstvu mimo jiné vytýkal, že přes původní proklamace o finanční soběstačnosti akce, resort opakovaně požádal o podporu ze státního rozpočtu.

"Základní chyba se stala už na začátku, v letech 2004 až 2006, kdy byla akce bez jakékoliv hlubší rozvahy schválena vládou bez potřebného nastavení řídící a organizační struktury samotného mistrovství se všemi nutnými kontrolními mechanismy.  Následně se začalo s navyšováním rozpočtu,“ vyjádřil se ke zprávě NKÚ ministr

Zvažoval bych, zda mistrovství vůbec pořádat, tvrdí Liška

"Kdybych na tyto věci měl vliv už dříve, velmi bych zvažoval, zda mistrovství za těchto podmínek vůbec pořádat. Myslím, že z toho plyne poučení a varování před akcemi velkého formátu, u kterých je zvlášť potřebná důsledná finanční rozvaha," dodal Liška.

.: Na MS v klasickém lyžování Liberec 2009 byl připraven i skokanský areál na Ještědu.foto: ČTK/Radek Petrášek

Nejvýznamnější výhrady NKÚ se podle ministerstva navíc týkají postupu města Liberec a Technické univerzity v Liberci. "Způsob, jakým se v Liberci utrácely peníze, pokládám za přinejmenším problematický" uvedl ke zprávě ministr.

Liška zároveň doufá, že část peněz by se mohla vrátit zpět státu. "Pokud finanční úřad, který je k tomu oprávněn, objeví nějaké nesrovnalosti, předpokládáme, že takto vynaložené prostředky budou vráceny do státního rozpočtu," dodal ministr.

.: Lukáš Bauer získal na šampionátu medaili.foto: ČTK

Vedle NKÚ se přípravou libereckého šampionátu bude zabývat i antimonopolní úřad.

Mistrovství za dvě miliardy

Ze státní pokladny bylo na pořádání mistrovství světa uvolněno celkem 1,45 miliardy korun. To byla o 150 milionů vyšší částka než ta, o které mluvil tehdejší šéf organizačního výboru Roman Kumpošt v roce 2004, kdy Liberec získal právo pořádat MS 2009.

Ze státní pokladny bylo na pořádání mistrovství světa uvolněno celkem 1,45 miliardy korun. To byla o 150 milionů vyšší částka než ta, o které mluvil tehdejší šéf organizačního výboru Roman Kumpošt v roce 2004, kdy Liberec získal právo pořádat MS 2009.

Šampionát vyjde daňové poplatníky na dvě miliardy korun, protože vedle státní dotace přidalo dalších 400 milionů město Liberec a 150 milionů Liberecký kraj. Celkový rozpočet šampionátu se může přiblížit 2,5 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám