Hlavní obsah

Liška příměří se zelenými rebely nevyloučil

Právo, Miroslav Homola, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako sraz turistů před dalším výletem mohlo vypadat narychlo svolané setkání členů Strany zelených v Brně. Konalo se v sálu Secese, tedy v jedné z místností tamního hlavního nádraží. Zelení tam po zdrcující eurovolební porážce hledali cestu z politického bludiště. Zazněla odtud výzva k těm, kteří se cítí v SZ jako opozice ke znovusjednocení strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondřej Liška

Článek

Demokratická výzva jako frakce vzniklá proti Martinu Bursíkovi v neděli navíc samostatně vyzvala k přijetí vyloučených členů. Takový návrat nový šéf Ondřej Liška hned odmítl. Připustil jen možnost podat si přihlášku a vyčkat na rozhodnutí předsednictva. K tomu však ve stanovách nejsou žádné lhůty.

„I když nemáme samozřejmě důvod k optimismu, nejde o setkání účastníků jedné politické rodiny na vlastním pohřbu. Svolali jsme se narychlo a neformálně, abychom otevřeně diskutovali o otázkách, které nelze přehlížet, pokud chceme dál seriozně fungovat, a které nám poslali voliči ve volbách do EU,“ řekl Právu místopředseda SZ Martin Ander.

Je přesvědčen, že se strana nerozpadá: „Že to s prací ve straně myslí většina vážně i nyní, svědčí mimo jiné i brněnská účast. Mimo tří předem omluvených (Ústí, Plzeň, jižní Čechy) přijeli všichni předsedové krajských organizací z republiky.“

Sjezd až po volbách

Po rezignaci Bursíka vede až do podzimních voleb SZ Liška. Podle Andera se účastníci „nádražního sjezdu“ domluvili, že nejpozději týden po sněmovních volbách se určí termín sjezdu strany.

„Také jsme se zde dohodli na jakémsi gestu podané ruky. To chceme realizovat prakticky ihned, během několika hodin. Hodláme se spojit s těmi, kteří se cítí opozicí ve vlastní straně, a tak nastartovat proces jejího sjednocování,“ doplnil Ander.

Bursík, který se uzavřené schůzky rovněž zúčastnil, že se chce plně dál věnovat práci pro stranu, byť jako řadový člen strany bez funkcí.

O větší semknutí strany usilují i členové Demokratické výzvy (DV), kterou zakládala hlavně Dana Kuchtová. Frakce v sobotu vyzvala předsednictvo zelených, aby umožnilo návrat členům, kteří byli v březnu vyloučeni.

Demokratická výzva žádala vysvětlení

Frakce žádá vedení zelených rovněž o podrobnou analýzu, proč strana propadla v eurovolbách, a nabídla své členy na kandidátku SZ pro říjnové volby do Sněmovny.

Liška požadavky odmítl. Zdůraznil, že DV nezastupuje členy strany. Na mysli měl přitom spolupředsedy DV Danu Kuchtovou a Martina Čáslavku.

Kuchtová se s Liškou neshodla, kdo krizi zelených zavinil. Bývalá ministryně školství vidí za neúspěchem odklon od původního programu i nečitelnost partaje. Liška reagoval, že prohloubení spolupráce není možné, dokud DV neukončí činnost.

Shrnul, že by se vyloučení mohli vrátit zpět do SZ. Podle něj stačí požádat o členství v nějaké základní organizaci, předsednictvo to pak zváží. Liška nicméně vidí vyloučení rebelů jako správné.

V březnu byla ze SZ vyloučena Kuchtová, Čáslavka a poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Ty pak pomohly svrhnout Topolánkovu vládu a pak zakotvily v samostatné Demokratické straně zelených.

Reklama

Výběr článků

Načítám