Hlavní obsah

Lidovečtí senátoři vyzvali Čunka k odchodu z vlády

– PRAHA
Právo, Novinky, gö, dan

Senátorský klub KDU-ČSL vyzval svého kolegu Jiřího Čunka k rezignaci na vládní funkce i funkci předsedy strany. Čunek, který čelí podezření ze zneužívání sociálních dávek, připustil, že bude-li si to KDU-ČSL přát, tak odejde z vlády.

Článek

"Klub senátorů KDU-ČSL vyzývá svého člena Jiřího Čunka, aby se vzdal funkce prvního místopředsedy vlády České republiky, ministra pro místní rozvoj a zároveň i funkce předsedy KDU-ČSL," stojí v usnesení senátorů.

Čunek vpodvečer připustil, že bude-li si to KDU-ČSL přát, tak odstoupí. Sám se prý zatím odstoupit nechystá, ale rozhodnutí stranických orgánů by respektoval. Řekl to v rozhovoru v rádiu Impuls. Na mandát senátora se ale podle svých slov v žádném případě rezignovat nechystá.  

Citlivé téma sociálních dávek

Čunek na Impulsu řekl, že ho k rezignaci vyzývá i manželka. Dodal, že kdyby ji poslechl, připadal by si jako zbabělec, protože je nevinen.

Současná kauza je podle vicepremiéra mnohem citlivější než jeho předchozí aféra, lidé ji prý vnímají intenzivněji, a to právě proto, že v ní jde o sociální dávky. Než by se Čunek nechal odvolat Topolánkem, raději odstoupí sám, řekl na rádiu Impuls.

V úterý bude zasedat celostátní výbor lidovců, na kterém se bude Čunek před spolustraníky obhajovat.

ODS žádá koaliční schůzku

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř večer v ČT uvedl, že o situaci kolem vicepremiéra Čunka bude ve čtvrtek jednat také grémium občanských demokratů. Jedním z výstupů jednání podle Tluchoře bude také žádost o svolání schůzky koaličních partnerů.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek ve středu dopoledne ve Sněmovně prohlásil, že pokud Čunek poslední události kolem své osoby věrohodně nevysvětlí, bude muset z vlády odejít.

Peníze na účtu patřily někomu jinému

Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek na středečním jednání předsednictva strany připustil, že bral sociální dávky. Dodal však, že s miliónovými finančními prostředky, které uložil na bankovní účty, nemohl disponovat.

Na večerní tiskové konferenci předseda lidovců pouze potvrdil své stanovisko z dopoledního jednání předsednictva KDU-ČSL, že kategoricky odmítá zneužívání sociálních dávek v inkriminovaném období. Více informací poskytne v pondělí 5. listopadu až shromáždí písemné podklady. 

Novinářům také řekl, že část z 3,5 miliónů korun, které v té době byly na jeho účtu, měl pouze ve své správě.

Šojdrová dále uvedla, že Čunek svá tvrzení nepodložil. "(Příští) úterý se sejde celostátní výbor strany, na kterém předseda Čunek předloží písemné důkazy středečních tvrzení," řekla Šojdrová.

Čunek podle Šojdrové dále uvedl, že miliónové částky měl svěřeny, ale bez práva s nimi disponovat. Šojdrová svému předsedovi po čtvrtečním jednání věří, nicméně musí předložit písemné důkazy ke svému tvrzení, dodala.

"Proto, aby informace (které podal Čunek) byly důvěryhodné, požaduji jejich podložení nějakými doklady o tom, jaké byly finančí zdroje, zda byly zdaněné a jestli měl nárok na sociální dávky. Je fakt, že nebyl v (vrcholové) politice, ale občané mají právo vědět, že ten, kdo je zastupuje, se chová podle pravidel," řekla.

Koalice požaduje okamžité vysvětlení

Vládním politikům dochází s lídrem lidovců trpělivost. Premiér Mirek Topolánek ve středu řekl, že "pokud Jiří Čunek vše hodnověrně nám i veřejnosti nevysvětlí a nevyvrátí vznesená obvinění, je jeho pozice nehájitelná a bude muset odejít."

Čunka kritizoval i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS), který požaduje okamžité vysvětlení.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) podle vlastních slov na kauzu svého vládního kolegy jen zírá. "Zpátky do Vsetína," prohlásil v reakci na otázku co by dělal, kdyby se dostal do stejné situace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám