Hlavní obsah

Lidovec Janeček chce zakázat kouření v restauracích

PRAHA

Lidovecký poslanec Josef Janeček, který je dlouholetým bojovníkem proti cigaretovým dýmům v restauracích, barech či kavárnách, opět navrhl spolu s dalšími lidoveckými zákonodárci zpřísnění protikuřáckých opatření. Návrhem se bude v příštím týdnu zabývat vláda.

Článek

Janeček není spokojen se stávající podobou protikuřáckého zákona. Nejvíce mu vadí, že na rozdíl od minulosti umožňuje kouření i v době podávání hlavních jídel. Tomu by chtěl Janeček novým návrhem zabránit.

Janeček má na kuřáky dlouhodobě spadeno. Své úsilí uplatnil například při schvalování zákazu tabákové reklamy, který se mu po letech marného snažení přece jenom podařilo prosadit.

Lidovecký návrh na zákaz kouření v různých gastronomických zařízeních má i své odpůrce nejenom mezi vášnivými přívrženci nikotinu. Většina občanských demokratů se domnívá, že zákon je přílišným omezením svobod pro kuřáky. Vrásky na čele způsobí návrh zákona i na čelech vlastníků restaurací, kteří se obávají úbytku hostů, pokud na stolech nebudou tradiční popelníky. 

Podle lidoveckých poslanců je ale pravý opak pravdou. "Po krátkém období poklesu tržeb následovalo jejich zvýšení oproti předchozímu stavu," uvádí Janeček a spol. v důvodové zprávě. Novela zakazuje kouření všech pracovištích, kde se "zpracovávají, prodávají nebo podávají potraviny, pokrmy či nápoje".

Spotřeba cigaret v ČR se předloni meziročně zvýšila o 15,8 procenta. Údaje se různí, uvádí se ale, že v tuzemsku denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí. Tažení proti tabáku je ve světě populární, některé státy omezují reklamu, zdražují cigarety a zakazují kouření na veřejně přístupných místech.

Anketa

Souhlasíte se zákazem kouření v restauracích?
ano
69,6 %
ne
30,4 %
Celkem hlasovalo 3402 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Náruživé kuřáky ohrožuje revma

Cigarety u lidí inklinujících k revmatické artritidě představují jeden z nejrizikovějších faktorů. K takovému závěru dospěl britský vědec Alan Silman. Jeho...

Závislí kuřáci dostali další šanci

V pražské Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí otevřeli v pondělí nové Centrum léčby závislosti na tabáku. Bylo vybudováno nákladem 800 tisíc korun...

Výběr článků

Načítám