Hlavní obsah

Lidovec Ambrozek připustil jednání s ČSSD

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Když poslanci KDU-ČSL Miroslav Kalousek, Libor Ambrozek a Ladislav Šustr v úterý odmítli podpořit Topolánkovu vládu, ihned se rozpoutaly spekulace, že tak otevřeli vrátka šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Ambrozek v kuloárech dokonce připustil, že si dokáže představit jednání s ČSSD, pokud by byl její předseda ve druhém kole vyzván k sestavení vlády, a připustil i její podporu.

Článek

"Muselo by to být ale v rámci strany," uvedl Ambrozek. Kalousek Právu řekl, že stejně jako nepodpořil jednobarevnou vládu ODS, tak by nepodpořil pouze kabinet ČSSD.

Předsedkyně poslaneckého klubu Vlasta Parkanová přitom poté, co Topolánek žádal na jednání širšího vedení KDU-ČSLo podporu, uvedla, že premiérovi dali najevo, že jsou s ODS ochotni jednat i při druhém pokusu sestavování vlády.

V delikátní situaci bude prezident Václav Klaus. Pověří-li sestavením vlády opět Topolánka, může utrpět ve Sněmovně další, tentokrát trapnou porážku. Paroubkovi však šanci zjevně dát nechce. Není ani vyloučeno, že by někteří lidovci mohli v příštích dnech sdělit Klausovi, že jsou v další volbě ochotni podpořit Paroubka, i kdyby se šéf ČSSD musel ve Sněmovně opřít o komunisty. Klaus by tak stál před hotovým projektem většinové vlády.

Kalousek: nevědí co chtějí

Včerejší hlasování o důvěře vládě ODS ukázalo, že rozkol v KDU-ČSL, který započal rezignací Kalouska z postu šéfa strany, pokračuje.

Kalousek odůvodnil, proč vládu nepodpoří, přímo před Sněmovnou. "Už proto ne, že si nejsem stoprocentně jist, co vlastně chce." Poslancům řekl, že vidí rozpor mezi tím, že vláda chce být u moci jen devět měsíců do předčasných voleb a přitom předložila ambiciózní plán, na který by potřebovala celé volební období. K předčasným volbám je podle něj nejsnažší dojít, pokud Sněmovna třikrát vysloví vládě nedůvěru.

S tím souhlasi i Šustr. Podle něj by mělo dojít na druhý pokus sestavování vlády, už jenom proto, aby se důkladně projednalo mezi stranami. "Teď žádná jednání nebyla," uvedl Šustr. Dodal, že by si dokázal představit duhovou vládu bez komunistů.

Ambrozek uvedl, že nevidí menšinovou vládu ODS jako ideální řešení. "Já jsem spolupráci s ODS hodně podporoval, ale působením vlády jsem velmi zklamán. Myslím, že je nutné využít čistého ústavního řešení, jak se dostat k předčasným volbám," řekl Právu Ambrozek.

Parkanová: nic nenařizujeme

Předsedkyni lidoveckého klubu Vlastě Parkanové není líto, že po dlouhé době nejsou v důležitém hlasování jednotní. "Zvažovali jsme pro a proti. Pro převážila. Nicméně nic z toho není něco, co by zavazovalo jednotlivé poslance, kteří se rozhodnou samostatně," řekla Parkanová. Dodala, že ani celostátní výbor se neusnesl na nějakém doporučení. "Opravdu bych byla nerada ve straně, která svým poslancům něco nařizuje nebo je zavazuje, prostě zažene do jednoho šiku," podotkla Parkanová.

Anketa

Myslíte si, že se některý z poslanců KDU-ČSL přidá na stranu Jiřího Paroubka?
Ano
93,7 %
Ne
6,3 %
Celkem hlasovalo 8192 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci spíše pro podporu vlády

Podpořit svým hlasem vládu Mirka Topolánka či ho pouze tolerovat a odejít při hlasování o důvěře ze Sněmovny? To je otázka, na kterou budou dnes hledat odpověď...

Výběr článků

Načítám