Hlavní obsah

Lidovci vsadili na odkaz Luxe, vdovu po něm vytáhli na volitelné místo

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věra Luxová, vdova po bývalém předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi, který zemřel před deseti lety, bude za lidovce kandidovat do Sněmovny. O poslanecký mandát se bude ucházet z druhé pozice pardubické kandidátky za Romanem Línkem. Strana věří, že se do dolní komory první dva nasazení dostanou.

Foto: Archiv, Právo

Věra Luxová

Článek

"Ráda bych posílila důvěru v politiku KDU-ČSL a nabídla ji lidem jako slušnou alternativu k velkým stranám,“ říká ke své kandidatuře Luxová s tím, že v politice hodlá posílit smysl pro morální hodnoty.

Luxová postoupila na druhé místo kandidátky z původně pátého místa, pozici si vyměnila s radním Pardubického kraje Jiřím Šilarem. Změnu strana odůvodnila výsledky několika průzkumů veřejného mínění. Luxová je mezi voliči lidovců stále velmi populární.

Někdejší místopředseda KDU-ČSL Roman Línek hodlá voliče oslovit svými zkušenostmi z krajské politiky. "Cítíme silnou podporu, které chceme v tomto roce plném voleb plně využít a naše voliče nezklamat. Za deset let na kraji se nám podařilo v rámci koaličních jednání a vládnutí docílit splnění plánů v řadě oblastí a tímto způsobem chceme pokračovat i na republikové úrovni,“ prohlásil Línek.

Vdova po lídrovi KDU-ČSL se aktivně věnuje práci v lidové straně, v roce 2001 také založila Nadační fond Josef Lux, který podporuje výuku etiky na školách a pomáhá nemocným leukémií.

Právě tato nemoc se stala jednomu z nejvýraznějších politiků polistopadového období osudnou, podlehl jí v listopadu roku 1999. Politologové dodnes Luxe uznávají za unikum novodobé české politické scény.

Reklama

Výběr článků

Načítám