Hlavní obsah

Lidovci uvažují o Klausovi i Pithartovi

Právo, Novinky, ČTK, jjí, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIPNICE NAD SÁZAVOU

Vedení a zákonodárci KDU-ČSL na výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou v pondělí vybírali kandidáta na prezidenta republiky. Odpoledne ale předseda strany Jiří Čunek oznámil, že se nedohodli a vedení bude dál jednat s ostatními stranami. Lidovci zvažují podporu Václava Klause ale hledají i vlastní kandidáty. Objevilo se například jméno bývalého předsedy Senátu Petra Pitharta.

Článek

"Klaus je prezident, který nedělal ostudu, mezi deseti milióny lidí se ale jistě najdou i jiní vhodní uchazeči," řekl po jednání předseda strany Jiří Čunek.

Podle něj je Klaus jednou z variant. V kuloárech se ale objevilo i jméno  Pitharta. Čunek to ale nechtěl komentovat. Potvrdil ale, že o Pithartovi se mluvilo, nic ale ještě prý není uzavřeno.

"Mluvilo se tam o tom, ale více vám neřeknu," potvrdil Právu Pithart.

Pithart proti Klausovi kandidoval i v minulé volbě. Předsedkyně poslanců Michaela Šojdrová v České televizi řekla, že část strany je pro Pitharta, o další podpoře se ale bude dál mluvit. Pithatr by mohl být i společným kandidátem lidovců, socialistů a zelených.

Podle slov předsedkyně senátorského klubu ČSSD Aleny Gajdůškové v ČT splňuje Petr Pithart kritéria ČSSD. Zopakovala ale, jako všichni, že vše závisí na dohodě.

Antiklause nechtějí

"Chceme volit kandidáta, který bude požívat důvěry většiny občanů České republiky... Termín antiklaus je pro KDU-ČSL nepřijatelný," uvedl Čunek.

Favorit lidovců by měl získat nejen podporu zákonodárců, ale i důvěru většiny občanů. "Musí to být člověk s přirozenou autoritou, s přirozeným rozhledem, který je schopen řešit všechny situace nestranně a co nejvíce nezávisle," charakterizoval Čunek kandidáta, kterého KDU-ČSL zatím hledá

Strana bude dál hledat. Mezi možné soupeře současného prezidenta Václava Klause patří exministr zahraničí Jiří Dienstbier, ekonom Jan Švejnar a také šéf Akademie věd Václav Pačes.

Podle Čunka jsou i další jména, která ale neznají ještě ani ostatní strany, proto o nich nechtěl mluvit. Doplnil, že pokud kandidáta najdou, budou u něj hledat podporu i u ODS.

Někteří jsou pro Klause

Někteří lidovci se netají názorem, že když se nepodaří najít silného a kvalitního protikandidáta, bylo by lepší podpořit současného prezidenta. Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek rovnou řekl, že Klaus by měl na Hradě zůstat i dalších pět let.

Čunek připomněl, že volba prezidenta je tajná, stranické příkazy jsou proto zbytečné. "Nicméně i pan poslanec Kalousek zdůraznil, že při hledání kandidátů, kteří by mu konvenovali, jeho volba nemusí být jen Václav Klaus," řekl.

Politolog: v prvním kole mohou lidovci postupovat i samostatně

Podle politologa Zdeňka Zbořila by lidovci mohli do prvního kola prezidentské volby nasadit svého vlastního kandidáta bez ohledu na případnou dohodu s koaličními zelenými i opoziční ČSSD. "Domnívám se že by se mohli dohodnout na Petru Pithartovi. Cyril Svoboda by mohl navrhnout i Václava Havla," řekl Novinkám Zbořil.

První kolo volby může KDU-ČSL pojmout spíše symbolicky, na základě jeho výsledku pak zřejmě bude muset licitovat s ostatními stranami, řekl dále Zbořil. Trojici možných kandidátů z vědeckého prostředí (Ivan Wilhelm, Václav Pačes, Helena Illnerová) v případě lidovců označil za irelevantní. 

Lidovecký ministr bez portfeje Cyril Svoboda nechtěl předem říci, koho by volil. "Nebudu někoho volit jen na základě toho, že se na něm předsedové dohodli," řekl v neděli Právu. Podle něho záleží především na tom, s jakým programem adept na Klausova vyzyvatele vystoupí.

Na otázku, zda by mu Pačes vyhovoval více než Dienstbier či Švejnar, Svoboda řekl, že by se v dílčích věcech zřejmě rozcházel se všemi. Zásadní překážka to však není. U posledního kandidáta Pačese by pro Svobodu zřejmě i pro všechny lidovce byl problém Pačesův obor, jímž je genové inženýrství.

Reklama

Související články

Prezident se bude volit nejpozději 8. února

První kolo volby prezidenta bude 7. nebo 8. února 2008. Po setkání s prezidentem Václavem Klausem to řekl předseda Sněmovny Miloslav Vlček ČSSD). Právě...

Výběr článků

Načítám