Hlavní obsah

Lidovci si nechtějí pálit prsty. Ať si každá strana obhájí vlastní kandidáty

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mušketýrské heslo – všichni za jednoho, jeden za všechny – zřejmě nic neříká špičkám lidové strany. Kandidáty na ministry z ostatních dvou koaličních stran, kterých se nějak dotýkají prezidentovy výhrady, obhajovat nechtějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„My budeme hájit své tři kandidáty, ať si ostatní strany hájí své kandidáty,“ řekl včera Právu šéf lidovců a budoucí vicepremiér Pavel Bělobrádek. Podle něj z prezidentova projevu lze vyčíst, že nemá k lidoveckým kandidátům závažnější výhrady.

„Zatím jsem neslyšel, že by měl zásadní výhradu vůči členům KDU-ČSL. Tak my ten problém mít nebudeme. Pokud tedy nebude mít ještě výhrady ke mně nebo Danielu Hermanovi. Což nepředpokládám,“ řekl Právu Bělobrádek.

Podle něj není důvod o prezidentových výhradách a možné změně kandidátů s prezidentem nediskutovat. „Tady není žádné tabu, takže diskutovat se dá o všem,“ poznamenal.

Výhrady se týkají hlavně kandidátů z ČSSD a ANO
Marian Jurečka

Také první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nevidí důvod, proč by lidovci měli hájit kandidáty soc. dem. a hnutí ANO.

„Výhrady se týkají hlavně kandidátů z ČSSD a ANO a je na odpovědnosti stran, které je tam nominovaly, je obhajovat,“ řekl Právu Jurečka.

Jediný z lidoveckých kandidátů, které prezident Miloš Zeman zmínil, byl právě adept na ministra zemědělství Jurečka.

„Žádná pitka nebyla“

Ten po Zemanově „viróze“ při otvírání korunovačních klenotů napsal, že by se prezident neměl opíjet jako mužik. Podle Zemana to Jurečka popletl, protože se žádné „bujaré pitce na ruské ambasádě“ před otvíráním komnaty s klenoty, jak se traduje, neúčastnil.

„I když ho pokládám za popletu z tohoto důvodu, tak po prostudování jeho životopisu jsem zjistil, že řádně absolvoval vzdělání potřebné k výkonu ministra zemědělství, že se sám zemědělstvím zabývá. Neviděl jsem proto absolutně žádný důvod, abych vyjadřoval výhrady k jeho nominaci,“ uvedl prezident.

Jurečka na to reagoval slovy: „Mě se to nedotklo, k práci politika patří se nad spoustu věcí povznést. Osobně si to neberu a podle mého bychom se v tom již neměli pitvat.“

Herman není riziko

Na tiskové konferenci padlo i jméno třetího kandidáta za KDU-ČSL Daniela Hermana. V otázce novináře zaznělo, jestli není bezpečnostní riziko, že se kandidát na ministra kultury v minulosti stýkal s Lidovými mudžahedíny, tedy s Íránci, kteří byli v minulosti považováni za teroristy.

Zeman se k tomu nevyjádřil. Herman to odmítá. Národní rada íránské opozice byla podle Hermana v roce 2009 vyškrtnuta z evropského seznamu teroristických skupin a v USA v roce 2012.

Íránská opozice ho prý kontaktovala v době, kdy byl šéfem ÚSTR, a ptala se ho, jak po pádu autoritativního režimu nakládat s archivy, aby nebyly zničeny.  Podle něj ho tyto aktivity nemohou diskvalifikovat ve vládním angažmá.

„V žádném případě, ty konstrukty jsou dost bizarní,“ uvedl Herman v ČT. Podle Hermanových slov už před Vánocemi mu Zeman sdělil, že s ním na místě ministra kultury nemá problém.

Bělobrádek: Ať se o své kandidáty postará Sobotka a ANO
Prezident má výhrady k některým ministrům a chtěl by s vámi diskutovat o změnách ve vládě. Vy jako šéf lidovců budete svolný?
Tady není žádné tabu, takže diskutovat se dá o všem.
Jsou jeho výhrady natolik vážné, že byste měli v něčem prezidentovi ustoupit?
Zatím jsem neslyšel, že by měl zásadní výhradu vůči členům KDU-ČSL, tak my ten problém mít nebudeme, pokud nebude mít ještě výhrady ke mně nebo k Danielu Hermanovi. Což nepředpokládám. My budeme hájit své kandidáty, ať si ostatní strany hájí své kandidáty.
Počkejte, z toho se nemůžete tak jednoduše vykroutit. Vy si jako Miloš Zeman také myslíte, že Martin Stropnický nemůže být ministrem obrany?
Nikoho nehodlám hodnotit, to není moje věc. To je věc ANO a nikoli naše. Je to také věc pana předsedy Sobotky, on měl posoudit, zda kandidáti vyhovují.
Máte jako strana právní názor, zda může prezident odmítnout navržené kandidáty na ministry?
Ne, až to přijde, tak to budeme řešit. Zákon může vykládat pouze soud.
Vy nemáte názor na to, jestli může prezident odmítnout navrženého kandidáta?
Názor na to mám, ale můj laický názor není směrodatný.
Co říkáte na to, co padlo na tiskové konferenci z úst novináře, že Daniel Herman by mohl být bezpečnostním rizikem, protože se stýkal s íránskou skupinou Lidových mudžahedínů, kteří byli donedávna považováni za teroristy?
On se s nimi setkával jako šéf ÚSTR, protože se setkával s různými opozičními předáky. Podle mého je to ze stejného ranku, jako když pan Dušek tvrdil, že budeme placeni z církevních restitucí. Nebo když další duševní giganti napsali, že jsem jel do USA, abych vstoupil do zednářské lóže nebo podstoupil léčbu (roztroušené sklerózy). To nemá cenu komentovat a lze jen říci, že paranoia by se měla léčit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám