Hlavní obsah

Lidovci se pohádali o volební právo dětí

Novinky, Kamil Houska
PRAHA

Doslova pár minut před odpolední tiskovou konferencí si včera lidovci vjeli do vlasů, když šéf Cyril Svoboda a místopředseda Tomáš Kvapil oznámili straníkům, že novinářům sdělí úmysl navrhnout volební právo dětí. Podle nich by mohl rodič hodit do volební urny i hlas za svou ratolest.

Foto: Jan Kaše

Strašínská náves s kašnou z roku 1853, která byla v roce 2004 prohlášena za kulturní památku

Článek

O takové možnosti se teď debatuje například v sousedním Německu. Většina lidovců byla ale podle informací Práva zaskočena a donutila Svobodu s Kvapilem, aby narychlo přepsali tiskovou zprávu a volební právo dětí z ní vyškrtli.

"Když jsem si to přečetl, nevěřil jsem vlastním očím. Ve straně jsme se o tom nebavili a oni s tím chtějí jít na tiskovou konferenci a vydávat to za postoj strany. Strhla se kolem toho hádka. Většina je donutila, aby to vyškrtli," řekl Právu jeden z lidovců.

Svoboda si podle něj ale na oplátku vyžádal, aby ze seznamu lidoveckých návrhů na podporu rodiny zmizel také bod o utajených porodech. Ty souvisí s návrhem zakázat v Česku potraty, který předložili lidovci Jan Kasal a Jiří Karas.

"Respektuji, že pokud není něco podporováno většinově, že se to nepředkládá," řekl na dotaz Práva Svoboda. "Rodiče na sebe berou trvalou odpovědnost, které se nemohou zříci, a také zajišťují budoucnost našeho národa. Potřebujeme mít mladou generaci i z důchodových důvodů, aby tady byl, kdo by nás mohl živit," dodal.

Kvapil poznamenal, že volební právo dětí považuje za nejlepší a nejjednodušší nástroj rodinné politiky. "Domnívám se, že političtí představitelé pak budou brát větší ohled na rodinu," řekl Právu Kvapil.

Dostál: má dcera smýšlí jinak než já

Ostatní lidovci jsou většinou zdrženliví, diskusi se ale nebrání. "Na jedné straně mám spoustu otázek, na druhé straně to nezamítám jako nápad," uvedl včera pro Právo šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř.

Představitelé ostatních parlamentních stran s návrhem většinou nesouhlasí. "To bych nepodporovala. Volební právo musí být vykonáváno osobně," tvrdí unionistka Hana Marvanová. Poslankyně ODS Kateřina Dostálová ironicky uvedla, že třeba chtějí lidovci zachránit své nízké preference tím, že budou moc dávat hlasy i za své děti.

"Já jsem se o tom dozvěděl v obyčejném soukromém rozhovoru s panem předsedou Svobodou," řekl Právu ministr kultury Pavel Dostál. Podle svých slov si dělal z toho legraci a dal to do souvislosti s debatou o potratech. Jak uvedl, mohly by mít právo třeba i nenarozené děti. "Ale vážně. Jako rodič se nemohu domnívat, že zastupuji názory své patnáctileté dcery, protože ty jsou diametrálně odlišné od jejího šedesátiletého otce," dodal Dostál.

Reklama

Výběr článků

Načítám