Hlavní obsah

Lidovci požadují totální zákaz kouření v hospodách

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Okamžitý totální zákaz kouření všude, kde se prodávají nebo podávají nápoje a potraviny, se snaží prosadit skupina lidoveckých poslanců. Jejich návrh novely, kterou chtějí podstatně zpřísnit zákon číslo 379/2005 o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, ve středu Sněmovna po bouřlivé diskusi propustila do druhého čtení.

Článek

"Inspirovali jsme se příkladem Irska, kde se nesmí kouřit nikde, kde by to mohlo obtěžovat nekuřáky, a zvláště děti," zdůvodnil návrh poslanec Josef Janeček (KDU-ČSL).

Podle něj je vládní novela zákona č. 379, která po dvou letech sporů nabyla účinnosti od letošního 1. ledna, vůči kuřákům příliš mírná a stav spíše zhoršila. Proto skupina poslanců KDU-ČSL, v níž jsou kromě Janečka ještě Vilém Holáň, Jaromír Talíř a Vladimír Říha, vypracovala mnohem tvrdší návrh boje proti milovníkům tabáku.

Absolutní zákaz kouření se má týkat nejen stravovacích zařízení, ale i všech pracovišť včetně přilehlých prostor, škol, nemocnic, nádraží a zastávek, kulturních a sportovních akcí. Za jeho porušení by právnickým osobám hrozila pokuta až půl miliónu korun.

Pleva: Zakažme i podávání jídla

Poslanecká novela také obsahuje zákaz prodeje hraček a jiného zboží, které svým tvarem připomíná tabákové výrobky. Balení cigaret nemá obsahovat méně než dvacet kusů, takže by se už nesměly prodávat desítková balení ani kusovky.

Lidovecký návrh Sněmovna ve středu přikázala k projednání výborům pro sociální politiku a zdravotnictví a teprve pak bude moci následovat druhé čtení. Na schválení tak zbývá do červnových voleb málo času. Mnozí poslanci navíc zastávají názor, že Češi nejsou na přísnost, jaká vůči kuřákům panuje v Irsku a některých dalších zemích, ještě připraveni.

"Na poslance Janečka mne mrzí, že ještě neřekl, že všichni kuřáci by měli být zničeni. A v restauracích by měl navrhnout i zákaz podávání jídla, protože obezita je snad ještě větším nebezpečím než kouření," prohlásil například v rozpravě poslanec Petr Pleva (ODS).

Podle Plevy je návrh pokrytecký

Janečkův postoj vůči kuřákům označil Pleva za pokrytecký. "Státu nevadí spotřební daně na tabákové výrobky. Kdyby tedy byl Janeček důsledný, žádal by prohibici na tabák," uvedl.

Podle Plachého by zákaz kouření ve stravovacích zařízeních způsobil vážné komplikace podnikatelům. Vždyť zejména do venkovských čtyřek chodí lidé hlavně na pivo a cigaretu.

Naopak Janeček zdůraznil, že svou verzi protikuřáckého zákona bude předkládat tak dlouho, až pro něj získá dostatečnou podporu.

Na dotaz Práva, proč lidovci chtějí dosáhnout zákazu kouření i v těch hospodách, kde jsou stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, Janeček už dříve odpověděl: "Musíme chránit zaměstnance, kteří, i když jsou nekuřáky, se pohybují v zakouřeném prostředí. Vymezený prostor pro kuřáky, který stanoví zákon č. 379, by přece mohl být všude, kam postavíte popelník."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám