Hlavní obsah

Lidovci oznámili ochotu spolupracovat se Starosty

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

Celostátní výbor KDU-ČSL pověřil předsednictvo strany, aby jednal se stranou Starostové a nezávislí (STAN) o možné spolupráci v příštích volbách v říjnu 2017. Předseda Starostů Petr Gazdík Novinkám sdělil, že společně s KDU-ČSL a dalšími stranami chtějí vytvořit třetí sílu, která bude společně konkurovat ANO a ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

Na pátečním celostátním výboru se lidovci domluvili, že budou spolupracovat se stranou Starostové a nezávislí. Médiím to sdělil první místopředseda strany Marian Jurečka.

Předseda Starostů Gazdík Novinkám řekl, že o spolupráci se začalo jednat před čtrnácti dny. Tehdy se sešli předsedové a první místopředsedové obou stran a dohodli se, že chtějí spolupracovat. Následně to zástupci každé strany předložili k projednání celostátním orgánům.

Gazdík upozornil na to, že o spolupráci jednají i s dalšími stranami.

„Jednáme nejen s KDU-ČSL, ale také s SNK-ED a se soukromníky jako s celostátními stranami. Také jednáme s dalšími 17 regionálními stranami a hnutími,“ shrnul.

„Chceme vytvořit třetí sílu, která bude konkurovat společně ANO a ČSSD. Sílu, která dá středovým a středopravicovým voličům možnost volit stranu, která se vrátí ke kořenům slušné a neagresivní politiky, založené na plnění konkrétních cílů,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík

S tím ovšem příliš nepočítá KDU-ČSL. Bělobrádek médiím sdělil, že zatím chtějí spolupracovat pouze se STAN. O žádném jiném subjektu totiž nemluvili. Dodal, že se spojením se Stranou soukromníků, případně s podnikatelem Ivo Valentou., nepočítá. „Znamená to, že chceme určitě jednat s hnutí STAN a pokud pod svojí hlavičku stáhne další subjekty, tak je to samozřejmě možné,” upřesnil Bělobrádek.

Na otázku, jaký volební výsledek by spojení stran chtělo, řekl Jurečka s úsměvem: „Vyhrát volby”.  Bělobrádek pak dodal, že jejich potenciální volič zůstane neměnný tedy „věřící či nevěřící, hlavně myslící”.

Gazdík přiznal, že nynější vyjednávání ještě neznamená, že by spolupráci uzavřeli. Je tam ovšem podle něj evidentní vůle tu „třetí sílu“, která bude alternativou ke dvěma nyní nejsilnějším stranám vytvořit. Právě se podle něj dojednává forma, tedy zda půjdou do voleb v koalici, nebo zda to bude jedna volební strana. Také jim zbývá ještě vyřešit program a finance.

Strana Starostové a nezávislí teprve na počátku listopadu ukončila spolupráci s TOP 09.

Jak ve čtvrtek informovaly Novinky, podle prosincového volebního modelu CVVM by volilo STAN pouze 1 % oslovených a KDU-ČSL by získala 8,5 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám