Hlavní obsah

Lidovci: olympiáda v Praze zadluží nejen město, ale i stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle pražské organizace KDU-ČSL je navrhovaná podoba olympijských her v Praze naprosto nevhodná. Investice by musel hradit stát, kterému by se tím mohl narušit vlastní rozpočet. Peníze se podle lidovců dají utratit i lépe.

Článek

Na konferenci lidovci vyzvali své ministry, aby ve vládě nepodporovali případné navyšování státního rozpočtu kvůli olympiádě. Oznámil to po jednání pražské městské organizace KDU-ČSL její předseda Marián Hošek.

"Obáváme se, že náklady budou zásadním způsobem navýšeny a že by to ohrozilo jak rozpočty města, tak by to zvyšovalo deficity státu," řekl. Proti olympiádě, na kterou by doplácel i stát, se vyslovil již na páteční celostátní konferenci strany. V tom ho podpořil i jeho stranický předseda a vicepremiér Jiří Čunek. Česká republika podle Čunka nemá peníze, a měla by se proto věnovat jiným věcem.

Pražští lidovci se dnes také vyslovili proti zvyšování jízdného v městské hromadné dopravě, které by ji tak zdražilo a znevýhodnilo. "Zdůrazňujeme preferenci městské hromadné dopravy," podotkl Hošek. Odmítají také předložené návrhy parkovacích zón, protože podle jejich názoru diskriminují některé podnikatele a občany. "Je to návrh, který má právní problémy. Je potřeba ho stáhnout," doplnil.

Ne zvyšování jízdného PID

Proti zdražování jízdného v pražské MHD se tento týden ozvala také pražská KSČM. Podle zastupitele této strany Petra Zajíčka již vedení dopravního podniku projednalo návrh na zvýšení ceny základní přestupní jízdenky z 20 na 30 korun. Například roční kupon by měl stát podle návrhu 5800 korun místo nynějších 4150 korun.

Účastníci konference dnes také doporučili vedení strany, aby dál hledalo vhodného prezidentského kandidáta, který by měl širší podporu ostatních demokratických stran. Přitom by to nemusel být člen strany. "Byla to programová konference. Bavili jsme se zeširoka o strategii naší strany v Praze, abychom byli úspěšnější," dodal Hošek.

Reklama

Výběr článků

Načítám