Hlavní obsah

Lidovci nemají o Vacka zájem

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Rozchod mezi expředsedou liberecké KDU-ČSL Jiřím Vackem a lidovci se zdá být definitivní. Vacek, který loni ze strany vystoupil, protože se mu nepodařilo doložit proklamované vzdělání, se sice má stát poslancem, ale lidovci s ním již nechtějí nic mít společného.

Článek

"Dost pochybuji, že by vstoupil k nám do klubu, a pochybuji že by byl přijat," řekl včera Právu první místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Na dotaz proč, uvedl, že když Vacek jednou vystoupil z jejich strany, bylo by nyní "zvláštní", kdyby se za ně stal poslancem.

Vacek zatím nechce příliš spekulovat, zda do Sněmovny půjde. František Pelc z Unie svobody, kterého by měl Vacek jako první náhradník zastoupit, bude šéfovat Agentuře ochrany přírody a krajiny až od března. Ze Sněmovny odejde těsně předtím.

"Revoluci dělat nebudu"

Rozhodne se tedy Vacek pro klub US-DEU, aby mu zachránil existenci? "Pokud budou chtít unionisté, abych byl v jejich klubu, tak se mnou musí začít jednat," řekl Právu Vacek. Podle mluvčí US-DEU Libuše Hebelkové se na to v nejbližší době chystají.

Vacek je znám hlavně jako drogový expert, jenž odmítá rozlišování na méně a více závažné drogy. Pod jeho taktovkou vytáhli kdysi lidovci do "války proti drogám". Pakliže se dostane do dolní komory, do žádné velké akce se podle svých slov nepustí. "Určitě nebudu dělat žádnou revoluci, to na těch pár měsíců nemá cenu," poznamenal.

S lidovci se vloni na jaře rozešel poté, co jej lidovci prosadili jako náměstka ministra vnitra. Tehdy se mu ale nepodařilo prokázat, že v emigraci v Německu získal vzdělání, o kterém předtím mluvil. V té době některá média také napsala, že zneužil svěřené peníze.

Vacek to označil za pomluvu a brání se u soudu. Podařilo se mu prý získat již i doklady o dosaženém vzdělání. Každopádně svět politiky se mu již zprotivil. "Za žádnou stranu již kandidovat nehodlám," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám