Hlavní obsah

Lidovci chtějí prosadit gripeny

– PRAHA

Tři lidovečtí ministři Cyril Svoboda, Milan Šimonovský a Libor Ambrozek budou ve vládě hlasovat pro nákup stíhaček gripen. Jednomyslně se totiž dohodli s ostatními členy předsednictva KDU-ČSL, že podpoří doporučení odborné komise. Ta označila za nejlepší nabídku Švédska, která chce dodat 14 nových strojů JAS-39 Gripen .

Foto: Slezskoostravský hrad

Venkovní betlém

Článek

Předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek včera Právu sdělil, že lidovci přímo nepodporují tu či onu značku, ale stojí za tím, že by mělo být podpořeno doporučení odborníků."

Dodal, že k tomuto závěru dospělo KDU-ČSL poté, co si s ostatními členy lidoveckého předsednictva položili otázku, jestli existuje pro vládu jako pro politický orgán nějaký důvod, zda změnit doporučení odborníků. Ti dali z pěti nabídek na první místo právě gripeny.

"My jsme nenašli žádný politický důvod, abychom změnili doporučení odborníků. Já se domnívám, že změna tohoto doporučení by byla nešťastným politickým krokem," dodal Kalousek.

Hrozí vládní krize?

Kalouskova slova musí vzít předseda vlády Vladimír Špidla, o němž se soudí, že dává z politických důvodů přednost americkým stíhačkám, velmi vážně.

Pokud by silově prosadil ve vládě americkou variantu, hrozila by jí zatím nějvážnější krize od jejího vzniku. Vzhledem k tomu, že švédské stíhačky podporují i někteří soc. dem. ministři, zdá se teď být výsledek vládního rozhodnutí jasný ve prospěch švédských gripenů.

Pro gripeny zvedne ruku i ministr obrany Miroslav Kostelka. Před nedávnem se v doporučení vládě vyjádřil, že "ministerstvo obrany bude ctít doporučení komise".

Vláda by měla o tom, které stíhačky vyhrají, rozhodnout do Vánoc.

Komise, která celý listopad hodnotila všech pět nabídek podle vojensko-ekonomických měřítek, nakonec sestavila pro vládu žebříček umístění. Za švédskými gripeny zařadila modernizované F-16 ve vlastnictví Belgie, po nich kanadské dvoumotorové Hornety F/A-18, na čtvrtém místě se ocitlo Nizozemsko a až na posledním místě skončily Spojené státy, přičemž oba státy nabízejí F-16.

Švédská vláda české obraně letadla - v případě, že je vláda vybere - poskytne k desetiletému pronájmu s možností odprodeje. Letadla ostatních států by vojáci nákupem získali do svého vlastnictví.

Armáda uvolnila na případný nákup či leasing v příštích deseti letech zhruba 21 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám