Hlavní obsah

Lidovci a sociální demokraté si oťukávali Dienstbiera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

KDU-ČSL podle svého předsedy Jiřího Čunka zatím nemíní podpořit prezidentskou kandidaturu někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Nic na tom nezměnilo ani úterní jednání Dienstbiera s lidoveckými senátory. Lidovci formou takovýchto schůzek chtějí "oťukávat" prezidentské kandidáty. Dienstbier se vpodvečer setkal i se zástupci ČSSD.

Článek

"Přijali jsme ho, vyslechli a bude pokračovat diskuse o kandidátech," řekl po hodinové schůzce novinářům Čunek. Podle něj i nadále platí jeho výrok pronesený před čtrnácti dny, že "v tuto chvíli" podporu Dienstbierovi vylučuje. "Klub se dohodne a bude vystupovat jednotně," věří Čunek.

Pokud se podle něj někdo z lidovců rozhodne podepsat pod nominaci Dienstbiera, je to jeho "osobní rozhodnutí", zdůraznil.

Místopředseda Senátu Petr Pithart prohlásil, že by Dienstbierovi hlas dal stejně jako každému jinému kandidátovi, který by měl naději, že získá většinu hlasů poslanců a senátorů. "Byl bych ochoten se podepsat pod nominaci Dienstbiera, byl bych pro něj ochoten agitovat, přesvědčovat," dodal.

Pro ČSSD je přijatelný

Skoupý na slovo byl Dienstbier, který spěchal do poslaneckého klubu ČSSD.

Tam na žádné odpůrce nenarazil. "Určitě je jedním z těch, kteří jsou přijatelní pro sociální demokracii," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek po setkání sociálnědemokratických poslanců s Dienstbierem.

Případný kandidát nechtěl setkání nijak zvlášť komentovat. "Nikoho nepřesvědčuji. Říkám, co si myslím, o čem jsem přesvědčen a k tomu se musí vyjádřit oni," pouze uvedl.

V pátek by se měl sejít se zástupci zelených.

Reklama

Související články

Lidovci odmítají podpořit Dienstbiera

Předseda lidovců Jiří Čunek prohlásil, že KDU-ČSL "v tuto chvíli" nepodpoří prezidentskou kandidaturu někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Podle...

Výběr článků

Načítám