Hlavní obsah

Lidovce znovu povede Bělobrádek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

KDU-ČSL nezměnila svého šéfa. Pavel Bělobrádek obhájil na právě probíhajícím sjezdu v Olomouci svůj post. Ve volbě, v níž neměl konkurenta, získal 240 hlasů z 271, tedy 90 procent.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Pavel Bělobrádek je jediným kandidátem na předsedu KDU-ČSL

Článek

V kandidátském projevu uvedl, že je čas přivést KDU-ČSL do Sněmovny. „Řadě lidí došlo, jak křesťanští demokraté ve Sněmovně chybí,“ uvedl Bělobrádek.

KDU-ČSL je podle něj připravena převzít vládní odpovědnost. „Ale ne za cenu ústupků v našich programových a ideových cílech,“ poznamenal. Odmítl, že by se v budoucnosti mohli stát „jazýčkem na vahách“ tedy roli, která byla v minulých vládních koalicích vlastní.

Voličům chtějí nabídnout třetí cestu mezi levicí a pravicí. „Odmítáme to co, nám současná pravice a levice nabízí, štvát proti sobě bohaté a chudé, staré a mladé, zdravé a nemocné, zaměstnance a živnostníky apod. Je nutné spojovat!,“ řekl Bělobrádek.

Ve volbách mají podle něj šanci, protože lidé jsou nejen zklamaní prací pravicové vlády ale i spojením na levici. „Souručenství sociálních demokratů a komunistů, které zažíváme v krajích, lidi moc neláká, a proto je potřeba říci, že jsme tady,“ řekl. Dodal, že musí jasně ukázat, že jsou pro všechny lidi, nejen „stranou křesťanů pro křesťany“.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Kandidátka na místopředsedkyni KDU-ČSL Zuzana Roithová a předseda strany Pavel Bělobrádek (vpravo) na volebním sjezdu KDU-ČSL.

Bělobrádek doufá, že se nerozhádají a budou jednotní. „Chci takovou stranu, kde budeme táhnout za jeden provaz a prosím za stejnou stranu,“ podotkl.

Doufá ve Sněmovnu

Předseda už dopoledne ve zprávě předsedy vyjádřil přesvědčení, že ve sněmovních volbách, které proběhnou příští rok, zabodují a znovu usednou v poslaneckých lavicích.

Ve svém projevu poděkoval straníkům, kteří navzdory minulým neúspěchům, ve straně setrvali: „Protože je to dnes tak trochu underground,“ poznamenal šéf lidovců.

Podle Bělobrádka by vysoce příjmoví lidé měli být více solidární vůči potřebným. Lidovci by chtěli zavést progresivní zdanění. Ale příjemci sociálních dávek by podle Bělobrádka měli na oplátku přestat dávky zneužívat.

Do Olomouce dorazí za lidovci i prezident Miloš Zeman. Ten by měl delegáty sjezdu pozdravit v jednu hodinu. Poté by měli začít volby do předsednictva.

Na předsednickou funkci sice lidovci ze Zlínského kraje nominovali také europoslankyni a prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou a nynějšího prvního předsedu Mariana Jurečka, předpokládá se ale, že oba obsadí spíše některé z místopředsednických míst.

Do předsednictva krajské konference navrhly také současné místopředsedy Pavla Svobodu, Jana Bartoška a Kláru Liptákovou. O místopředsednický post chce podle potvrzené kandidatury usilovat také náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, Monika Pálková a Jiří Veselý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám