Hlavní obsah

Lidickým památníkem otřásají spory

Právo, Pavla Franzkiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová v úterý rezignovala na svou funkci. Obvinění, že nectí fakta o historii Lidic, odmítá. Lehmannová mimo jiné řekla, že už nemá důvěru v ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Podle něj ale Lehmannová postrádala schopnost komunikovat s lidmi a empatii nutnou pro jednání s přeživšími.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pietní vzpomínka na vyhlazení Lidic

Článek

Odstupující ředitelku v loňském roce několik přeživších vyhlazení Lidic obvinilo z toho, že překrucuje historii. Reagovali tak na červnovou reportáž České televize, jež přinesla informace z materiálu, na němž v roce 2015 pracoval zaměstnanec Akademie věd Vojtěch Kyncl.

Zaorálek: Výhrady byly vážné

Podle tohoto archivního materiálu matka jednoho z lidických dětí krátce před lidickou tragédií měla četníkům nahlásit svou židovskou podnájemnici. Na tuto reportáž pak vloni v listopadu reagovaly některé z přeživších dětí otevřeným dopisem, v němž oznámily ukončení spolupráce s Památníkem Lidice.

Foto: Jaroslav Beneš, ČTK

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová (na snímku z 31. března 2017).

„Stěžovali si, že podle jejich názoru k nim není přistupováno dostatečně citlivě, jejich výhrady byly vážné,“ konstatoval Zaorálek.

„Na svou práci v památníku jsem hrdá,“ uvedla Lehmannová a dodala, že od ministra kultury dostala na výběr – buď odstoupí sama, nebo bude odvolána. Památník Lidice Lehmannová vedla necelé tři roky, a to od roku 2017. Instituci by teď měla dočasně vést její statutární zástupkyně Dagmar Kosová.

Ředitelka Památníku Lidice rezignovala

Domácí

Ministerstvo na místo ředitelky památníku vypíše konkurz. Ministr kultury by si přál najít někoho, kdo má vztah k Lidicím a je schopen empatie a citlivosti. Nechce se ale plést do debaty historiků.

Ministr v úterý uvedl, že se rozkol mezi lidickými přeživšími a památníkem snažil řešit už loni. Lehmannové tenkrát podle svých slov řekl, že bez spolupráce s přeživšími nemá činnost památníku smysl. „Tehdy jsem řekl, že je to první úkol, který má, že se vztahy musí narovnat,“ uvedl podle ČTK Zaorálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek

Ředitelka však podle něj komunikaci nezvládala a události po Novém roce naznačovaly, že se nic nezměnilo. Ředitelce v pondělí nabídl, ať sama rezignuje, protože odvolání může zhoršit její budoucí uplatnění.

Podřízení ji podpořili

Zaměstnanci památníku Lehmannovou podpořili. Filip Petlička, vedoucí oddělení prezentace, řekl, že proti odstupující ředitelce byla dlouhodobě vedena štvavá kampaň. „Žádáme, aby se ministerstvo kultury nerozhodovalo ad hoc na základě nepodložených stížností,“ uvedl Petlička.

Podle něj byla Lehmannová nucena k odsouzení a odmítnutí vědecké práce. „Pokud by tak učinila, popřela by demokratické, vědecké i občanské principy. Donucení k rezignaci tak vnímáme jako popírání historických faktů, politizaci vědy a kultury, a to za účelem politického klidu ministra kultury,“ vysvětlují v písemném vyjádření podpory ředitelce Památníku Lidice pracovníci instituce.

Lidické děti si stěžují na Českou televizi a Památník

Domácí

Podporu Lehmannové vyjádřila i poslední žijící lidická žena Jaroslava Skleničková, která zaslala dopis Zaorálkovi. Podle ní památník funguje dobře, důstojně a se vší zodpovědností.

„Na činnost památníku si nemohu stěžovat. Věřím a doufám, že už minuly časy, kdy byly naše lidické osudy ideologicky vykládány a účelně manipulovány,“ napsala mimo jiné Skleničková ministrovi.

Zemřela Miloslava Kalibová, která přežila vyhlazení Lidic

Domácí

Památník Lidice připomíná nacistické vyhlazení obce Lidice 10. června 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha, ze zhruba 500 obyvatel Lidic jich válku přežilo 160.

Reklama

Výběr článků

Načítám