Hlavní obsah

Lidem se svalovou atrofií svitla naděje, ministerstvo pro ně chce nový lék

Pacienti trpící spinální svalovou atrofií, která je prozatím nevyléčitelnou chorobou, mají šanci na zlepšení či udržení zdravotního stavu. Ministerstvo zdravotnictví jedná o zpřístupnění nového léku. Ten prozatím užívá jedna mladá pacientka, na jejíž léčbě se dohodla motolská nemocnice s Vojenskou zdravotní pojišťovnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spinální svalová atrofie je vrozené onemocnění, při kterém postupně ubývá svalstvo, a tím se zhoršuje schopnost pohybu. Postižené bývají hlavně nohy, nemocní ale také hůře polykají a později mají potíže i s dýcháním. Postup nemoci je individuální, pacienti se ale většinou nedožívají vysokého věku. Dosud bylo onemocnění neléčitelné.

Nový lék, který získal evropskou registraci letos v květnu, by měl zastavit úbytek svalů. Nemoc způsobuje to, že se v těle kvůli chybějícímu genu netvoří určitý druh bílkoviny. Léčivo přiměje jiný gen k tomu, aby se bílkovina tvořila částečně z oblasti jiného genu, vysvětlila v pátek neuroložka Jana Haberlová. Podle ní tak může dojít ke stabilizaci stavu pacienta nebo i jeho mírnému zlepšení.

Léčba onemocnění zabírá asi u poloviny pacientů a je značně finančně náročná, řekl náměstek pro léčebně preventivní péči v nemocnici Motol Martin Holcát. Cena jedné dávky unikátního léku činí 2,5 miliónu korun, přičemž pacient by měl dostat tři během prvního měsíce a potom další tři během roku.

Léčba 40 pacientů by přišla na půl miliardy

Holčička, které nyní nemocnice s Vojenskou zdravotní pojišťovnou zaplatí jednu dávku, trpí vážnou formou choroby a začala se léčit už v rámci klinické studie v zahraničí. Dohoda o úhradě léčiva pro ni platí do 31. prosince letošního roku, pojišťovna i nemocnice předpokládají, že pak by mohla být léčba už levnější.

Nemocnice Motol se stará o zhruba 40 pacientů se spinální svalovou atrofií a není reálné, aby zařízení platilo léčbu všech, uvedl Holcát. „Když to propočítáte, tak my se můžeme v Motole dostat jen u těchto pacientů na celkovou částku, kterou dáme pacientům hospitalizovaným, což se pohybuje kolem 500 miliónů ročně,” řekl.

Další léky se vyvíjejí

Zástupci nemocnice i pojišťovny se shodli, že je nutné sledovat vývoj dalších léčiv. Nyní připravují údajně dvě další farmaceutické firmy léčivo s jednodušší léčbou, která by mohla být i méně nákladná. Současný lék se podává napíchnutím do míchy, nové preparáty by měly mít podobu tablet či sirupů.

Podle Holcáta je také nutné s ministerstvem a zdravotními pojišťovnami jednat o tom, kterým pacientům by se měla léčba platit. Náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová o tom příští týden bude jednat se zástupci pacientských organizací a výrobci léků. „Je moje priorita, aby se tento přípravek dostal co nejrychleji mezi pacienty,” řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám