Hlavní obsah

LIDEM mohou založit poslanecký klub, dostanou i příspěvky na činnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v pátek podpořila novelu jednacího řádu, kterou připravil Senát. Koaliční poslanci prosadili, aby se snížil počet poslanců nezbytný pro založení poslaneckého klubu z 10 na šest, což umožní vznik parlamentní frakce LIDEM. Opozice v této souvislosti hovořila o politické korupci či prostituci. Normu podpořilo 88 poslanců, 83 jich bylo proti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Článek

"Tohle je legalizace a výzva k přeběhlictví," konstatoval šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. "Není tohle také trafika pro přeběhlíky?" připomněl Tejc nedávnou omluvu místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové za přidělování trafik rebelům. [celá zpráva]

"Tohle je návrh, který směřuje proti současné opozici," dodal Tejc, podle něhož by na tyto restrikce mohly v budoucnu doplatit právě nyní vládnoucí strany.

Na poslanecké kluby se vztahuje řada výhod. Například mohou čerpat příspěvky na svou činnost. To se bude týkat i LIDEM, pokud klub vznikne. Na návrh jejich poslance Viktora Paggia totiž Sněmovna vypustila z jednacího řádu ustanovení, podle kterého klub založený během volebního období nemá nárok na finanční příspěvky.

Opozici také nadzvedla jiná část normy, kterou koaliční poslanci chtějí omezit obstrukce. Opozice by tak přišla o možnost blokovat závěrečná čtení zákonů mimo vymezené dny, kterými jsou středa a pátek. Dnes k tomu stačí veto dvou klubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám